Berlin'in işlek merkezlerinden Kaiser Wilhelm Anıt Kilisesi önündeki Noel panayırına bir TIR'ın girmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 12'ye yükseldi.


Berlin Emniyet Müdürü Klaus Kandt, Berlin’de gözaltına alınan terör zanlısının muhtemelen saldırının failinin olmayabileceğine dikkat çekerek bu kişinin TIR şoförü olup olmadığının kesinlik kazanmadığını söyledi. Berlin’deki saldırının ardından 23 bir Pakistanlı gözaltına alınmıştı.

Die Welt gazetesi de polis kaynaklarının “gerçek failin silahlı bir şekilde serbest dolaştığını ve yeni zararlara yol açabileceğini“ söylediğini yazdı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor. 

 Almanya İçişleri Bakanlığı, salı günü ülke çapında kamu kuruluşlarında bayrakların yarıya indirilmesi talimatı verdi.

Nice saldırısını hatırlatan olayda yaralanarak hastaneye kaldırılan 48 kişinin tedavisi ise sürüyor. Olayla ilgili olarak Twitter üzerinden bilgi veren Berlin polisi, bu sabah "Breitscheid Meydanı'nda muhtemel terör saldırısı ile ilgili alınan tüm emniyet önlemleri hızla ve gerekli titizlikle devam ediyor" mesajını paylaştı.

TIR'ın şoförünün durumuyla ilgili ise çelişkili açıklamalar var. Şimdiye kadar polis verilerine göre, şoförün yanında oturan kişinin ölü bulunduğu, şoförün ise gözaltına alındığından yola çıkılıyordu.

Brandenburg eyaleti İçişleri Bakanı Karl-Heinz Schröter ise, ölüler arasında silahla vurulmuş bir kişinin de bulunduğunu, bu kişinin Polonyalı TIR şoförüne ait olduğunun düşünüldüğünü bildirdi. Schröter, Polonyalı şoförün fail değil, kurban olduğundan yola çıkıldığını da vurguladı. Söz konusu kişinin cesedi şoförün yanındaki koltukta bulunmuştu.

Terör ihtimali 

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de olayla ilgili yaptığı açıklama "Birçok şey buna işaret etse de şu anda saldırı kelimesini ağzıma almak istemiyorum" dedi. Kuzey Ren Vestfalya İçişleri Bakanı Ralf Jaeger de "Şu ana kadar tüm öğrendiklerimizden sonra bir terör saldırısı olduğundan yola çıkabiliriz" şeklinde konuştu.

Tırın Polonya plakalı olduğu tespit edilmişti. Polonya televizyon kanalı TVN24'e konuşan tırın sahibi Polonyalı nakliyatçı Ariel Zurawski, dün akşam yaptığı açıklamara kuzeni olan şoförle öğleden sonra saat 16'dan beri bağlantı kuramadığını, telefonlara cevap verilmediğini belirterek, tırın kaçırılmış olabileceğini kaydetti.

Zurawski, İtalya'dan çelik taşıyan tırın, yükünü salı günü Berlin'e teslim etmesinin planlandığını söyledi.