1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen tasarının yarın Alman Parlamentosu'nda oylanması, tüm Avrupa'yı korkutuyor. Avrupaülkeleri, Türkiye'nin bu durumda mülteci sözleşmesini iptal edeceği korkusu yaşıyor.Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier,Türkiye'nin bu olayı mülteci sözleşmesini iptal etmek için kullanacağını sanmadığını söyledi.

Almanya Parlamentosu yarın Ermeni tehcirini 'soykırım' olarak niteleyen tasarıyı tartışıp oylayacak. Büyük koalisyon ortağı partiler (CDU/CSU ve SPD) ile muhalefet partisi Yeşiller'in ortak tasarısının Meclis'ten geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. OylamayaAlmanya Başbakanı Merkel, aynı saatte Berlin'de 'Dijital Eğitim' konulu toplantıda bir konuşma yapacağı için katılmıyor. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier deArjantin gezisinde olacağı için oylamaya katılamayacağını söyledi. Berlin'de görev yapan yabancı gazetecilerle bir toplantı yapan Dışişleri Bakanı Steinmeier, tasarıyla ilgili soruları da yanıtladı.

"BU TARİHİ OLAYLA 100 YIL SONRA DA İLGİLENİLMELİ"

Steinmeier, Hürriyet'in "100 yıl önce yaşanmış olayı Alman Parlamentosu'nun mahkûm etmesini doğru buluyor musunuz ve bunun TürkiyeErmenistan ve Türkiye-Almanya ilişkilerini aksine tıkayacağından endişeli misiniz" sorusuna şu cevabı verdi:

"Olayın 100 yıl önce yaşanmış olması, bir parlamentonun bu soruyu tartışmasının önünde bir engel değil. Bu sadece Alman Parlamentosu'nun Ermeni tasarısında söz konusu değil,Avrupa'da diğer parlamentolar da tarihsel sorunları ele alıp gerektiği yerde yeniden değerlendirme yapıyor. Ben hep bu tarihi olayla 100 yıl sonra da ilgilenilmesinin gerekli olduğu sinyalini verdim."

Steinmeier, partisi SPD'nin tasarıya onay vereceğini de kaydetti. Steinmeier, mülteci sözleşmesinin bozulacağı endişelerinin çok büyük rahatsızlık yarattığını belirterek şöyle dedi: "Biz İstanbul'da Dünya İnsani Yardım zirvesinde yeni ve eski Türk hükümetyetkilileriyle görüşme fırsatı bulduk. Şahsi izlenimim bu görüşmelerden sonra, sadece Alman gazetelerini okuduğumda edindiğim izlenimden biraz daha farklı. İzlenimim, çoğuTürkiye'de bu konunun büyütülmesini istemiyor." Steinmeier, Türkiye'nin tasarı olayını, mülteci sözleşmesini iptal etmek için kullanacağını sanmadığını kaydetti.

AB ELÇİLERİ ENDİŞELİ

Steinmeier 2016 Avrupa Şampiyonası'na katılacak ülkelerin büyükelçilerini de bakanlıkta ağırladı, çikolatadan top verdi. Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, toplantıyaTürkiye formasıyla katıldı. Steinmeier, Karslıoğlu'na "Ooh siz hazır gelmişsiniz" diye takıldı. Toplantıda Avrupa ülkelerinin Berlin büyükelçileri, Büyükelçi Karslıoğlu'na 'Türkiyemülteci sözleşmesini iptal eder mi' sorusunu yöneltti.

BERLİN BÜYÜKELÇİSİ GERİ ÇEKİLECEK Mİ?

Alman Meclisi'nde soykırım iddialarının kabul edilmesi durumunda, Türkiye'nin BerlinBüyükelçisi Karslıoğlu'nu istişarelerde bulunmak için Ankara'ya çağrıp çağırmayacağı merak konusu. Türk yetkililere göre, soykırım iddialarının kabul edilmesi, Türkiye ileAlmanya arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyecek. İlk etapta akla gelen Karslıoğlu'nunAnkara çağrılması ve Almanya'ya nota verilmesi. Ancak kaynaklar, geçen yıl Rus uçağı düşürülmeden önce ilişkilerin iyi olduğu Rusya'da Parlamento'nun (Duma) 1915 olaylarının 100'üncü yılı nedeniyle soykırım iddialarını içeren bildiriyi kabul etmesine rağmen Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi'ni geri çağırmamasına da dikkat çektiler. Bir yetkili, "Yapılan elbette kabul edilemez ama Türkiye açısından Almanya bir Vatikan veyaLüksemburg değil" dedi. Türkiye, daha önce benzer karar ya da açıklamalar nedeniyleVatikanFransaAvusturya ve Brezilya Büyükelçilerini geri çağırmıştı.