NATO'nun Brüksel’de hükümet ve devlet başkanları zirvesi için Ankara'da kapsamlı hazırlıklar yapıldı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel'deki temaslarında IŞİD'le mücadelede YPG'nin muhatap alınmaması ve Gülen yapılanması ile mücadelede daha fazla Ankara'ya destek verilmesi konularını öne plana çıkarması bekleniyor.

NATO zirvesinin gündeminin "terörle mücadele ile transatlantik ilişkiler ve yük paylaşımı" olarak belirlendiğine vurgu yapan Ankara'daki diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin terörle mücadelede aktif olabilmesi için NATO'nun tam destek ve işbirliğine "her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğu" görüşünde.

Ankara'nın Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemleri alım süreciyle birlikte başlayan "Türkiye NATO'dan uzaklaşıyor mu, kopuyor mu?" tartışmalarına da NATO zirvesinde açıklık getirmesi planlanıyor. ABD Başkanı Donald Trump'la görüşmesinde Türkiye'nin NATO'nun "ayrılmaz bir parçası" olduğunu vurgulayan Erdoğan'ın bu durumun özellikle terörle mücadeleye yansıması için Ankara'nın beklentilerini aktarması bekleniyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

"Kürt bölgesine izin vermeyiz"

Suriye'de altı yılı geride bırakan iç savaşın sona erdirilmesinde neden istenildiği kadar yol alınmadığı konusunda Ankara, zirvede NATO'daki ortaklarına bölgede Kürtlerin isteklerinin öne plana çıkarıldığı ve bunun Ankara'da rahatsızlık yarattığını iletecek.

Ankara'nın özellikle altını çizmek istediği nokta ise "Sınırımız yakınlarında bir Kürt bölgesinin oluşmasına izin vermeyeceğiz" mesajı olacak.

YPG'nin PKK'nın bir uzantısı ve bir terör örgütü olduğu yönündeki görüşünü de NATO ortaklarına aktarmak isteyen Ankara'nın NATO ortaklarından Türkiye ile işbirliğini gözden geçirmesini de isteyeceği belirtiliyor.

Ankara, Suriye'de barış için Türkiye, İran ve Rusya'nın garantörlüğünde yürütülen Astana görüşmelerinden çıkan "Suriye'de güvenli bölgeler oluşturulması" kararını da zirvede değerlendirmek istiyor. Bu bağlamda Türk yetkililer, Suriye'de çatışmasızlık için özellikle Rusya'ya verilecek mesajların üzerinden NATO ortaklarıyla birlikte geçmeyi öngörüyor.

İncirlik ne olacak?

Türkiye ile Almanya arasında yaşanan İncirlik geriliminin de NATO zirvesinde değerlendirilmesi bekleniyor. Türk diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin Alman vekillerin İncirlik'teki askerlerini ziyaret etmesine izin vermemesinin ardından başlayan gerilimde Almanya'nın Ürdün alternatifini gündeme getirmesiyle tırmanan gerilimin nasıl sonuçlanacağının NATO üyeleri tarafından yakından izlendiğine dikkat çekti.

Zirvede Almanya ile uzun görüşmeler yapacaklarını belirten Türk yetkililer, Türkiye-Almanya ilişkilerinde işbirliğini öne çıkaracak mesajlara vurgu yapmayı planladıklarını ifade ediyor.

Gülen yapılanmasıyla mücadele 

Ankara, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO zirvesinde gündemde tutmayı planladığı "Fethullah Gülen yapılanmasıyla mücadele" konusunda da hazırlıklar yaptı. Bu hazırlıkların başında NATO üyelerinden istenen işbirliğinin detayları geliyor. Adalet Bakanlığı kaynakları, "NATO üyeleri, Türkiye'nin Gülen örgütü bağlantılı olduğunu belirlediği asker ve diplomat dahil tüm kişilerin iadesi için yaptığı çağrılara ne kadar yanıt verecek, takipteyiz" diyor. Bakanlık kaynakları, tüm kişilerle ilgili dosyaların güncellenip Dışişleri Bakanlığı ile yeniden paylaşıldığını ve bu paylaşımın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından NATO zirvesinde de gündeme getirileceğine vurgu yaptı. 

Hilal Köylü 

© Deutsche Welle Türkçe