Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, "İslam" Yasası'nın camilerin kapatılmasıyla ilgili maddelerin iptal edilmesi istemiyle açılan davanın "usule aykırılık" gerekçesiyle reddedildiği ve bu nedenle esasa girilmediği belirtildi.

İslam Yasası kapsamında hangi derneğin kapatılması gerektiğinin ancak yetkili makamlarca gerçekleştirilecek işlemler sonucu belirleneceği kaydedilen açıklamada, söz konusu derneklerin, Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunabilmeleri için öncelikle İçişleri Bakanlığının kapatma kararı vermiş olması gerektiği vurgulandı.

Mahkeme, ayrıca bakanlığın vereceği kapatma kararına karşı Federal İdare Mahkemesinde itirazda bulunulabileceğini ve hukuk yollarının tükenmesinin ardından Anayasa Mahkemesine dava açılabileceğini bildirdi.

ATİB Başkanı Fatih Karadaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesinin açtıkları davaları "usulden" reddettiğini söyledi. Karadaş, mahkeme kararının tebliğ edilmesinden sonra gerekli girişimlerde bulunacaklarını belirterek, idari mahkemeler kanalıyla haklarını aramayı sürdüreceklerini söyledi.

- "İslam" Yasası-

Avusturya Meclisi'nde 25 Şubat 2015'te kabul edilen İslam Yasası'na göre dernek olarak faaliyet gösteren camiler, devlet kontrolündeki Avusturya İslam Cemaati bünyesindeki tüzel kişiliğe geçmeye zorlanıyor. Yasaya göre tüzüklerinde değişiklik yapmayan ve Avusturya İslam Cemaati bünyesine girmeyen camiler, İçişleri Bakanlığının kararnamesiyle kapatılacak.

Tüzel kişiliği kabul etmek istemeyen camiler ise dernek olarak varlıklarını devam ettirmelerinin "anayasal ve uluslarası hukuktan doğan bir hak" olduğunu iddia ediyor.

Avusturya Türk İslam Birliği (ATİB) ile 60 dernek, İslam Yasası'ndaki dernek statüsündeki camilerin kapatılmasını öngören maddelerin iptal edilmesi için Aralık 2015'te Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunmuştu.