Vatandaşlar, ticari mal depoların bulunduğu bir bölgede bulunan, cuma günleri kalabalık cemaatin buluştuğu mescidin, sözde “yasa dışı, uç görüşlü propaganda yaptığı” iddiasıyla kapatılmasını talep etti.

Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü ise yayınladığı yazılı bildiride, son beş yıldır ibadete açık mescidin kesinlikle yasal olduğunu, buraya gelen Müslümanların yerel halkın provokasyonlarına yanıt vermemeleri çağrısında bulundu.

Sofya Bölge Müftüsü Mustafa İzbiştali, yaklaşık  70 bin Müslümanın yaşadığı başkent Sofya’da tek olan, Osmanlı döneminden kalan Banya Başı Camisi'nin cemaatin ihtiyaçları için yetersiz kaldığını söyledi.

“70 bin müslümanın yaşadığı bir kente bir değil üç cami lazım” diyen İzbiştali, Belediye Başkanı Yordanka Fandıkova’nın bir an önce ikinci bir caminin inşaatına izin vermesi gerektiğini vurguladı.

Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü Sözcüsü Ahmet Aptullov da AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Demokratik Bulgaristan’da yabancı elçiler insanlık dışı ortamda namaz kılıyor” dedi.

Aptullov, bir mescidin tabela ile gösterilmesine gerek olmadığını, Sofya’da Banya Başı Camisi’nin yanı sıra Lülin, Orlandovtzi ve Butonetz semtlerinde üç mescitte ibadet edilebildiğini söyledi. Bulgaristan genelindeki mescit sayısının 200 civarında olduğunu belirten Aptullov, bu durumun “sakıncalı olmadığını” vurguladı.

Başmüftülüğün ısrarına rağmen son 15 yıldır Sofya’da ikinci bir caminin inşaatı için bir türlü izin alınamadığını da anımsatan Aptullov, “Türlü konuları bahane ederek, toplumda Müslümanlara karşı nefret kışkırtılması utanç verici bir şeydir” diye konuştu.

Cuma namazlarını Lülin’deki mescitte kılan eski Başmüftülük Genel Sekreteri Hüseyin Hafızov ise bölge halkının tepkisini anlamsız bulduğunu dile getirdi.

“Kimseye düşman olmayan bir dinin mensubu olmaktan gurur duyarım” diyen Hafızov, Müslümanların ibadet ettiği bir yerin “sakıncalı” ilan edilmesine kesinlikle karşı olduğunu söyledi.

Polis, sosyal medya üzerinden organize edilen, olaysız geçen protesto ile ilgili sıkı güvenlik önlemler alırken, üzerinde, “Bulgaristan’ı İslamcı istilasından kurtaralım” yazılı pankartlar açan göstericiler bir süre sessiz protestoda bulunduktan sonra dağıldı.