Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan BozkırAb ile müzakerelerde açılması gereken, fakat siyasi sebeplerle engellenen fasılları kendi kendilerine açtıklarını söyledi. Bozkır, "Biz Türkiye'de bütün fasılları açtık. 27-28 faslı açmış vaziyetteyiz. 14 faslı kapatmış durumdayız. Açarlarsa memnun oluruz, açmazlarsa biz yolumuza devam ediyoruz.” dedi. Gerçekte ise 14 fasıl müzakerelere açıldı ve bunlardan sadece biri kapatıldı.

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin KKTC'nin haklarını dikkate almayarak doğal kaynaklarla ilgili çalışmaları sürdürmesinin, hem haklılık ilkesine, hem de uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi. 

Volkan Bozkır, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu ziyaret etti. Bozkır burada yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Türklerin talebinin devam ettiği sürece Barbaros Hayrettin Paşasismik araştırma gemisinin araştırmalara devam edeceğini kaydetti. 

Fasıl açmak için Kıbrıs müzakere sürecindeki unsurların Türkiye’nin Ab müzakere sürecine aktarılmasını 8 yıldır kabul etmediklerini belirten Bozkır, “Fasıl açmak AB’nin sorumluluğu haline gelmiştir. Biz Türkiye'de bütün fasılları açtık. 27-28 faslı açmış vaziyetteyiz. 14 faslı kapatmış durumdayız. Açarlarsa memnun oluruz, açmazlarsa biz yolumuza devam ediyoruz.” dedi.

"AMAÇ İLİŞKİLERİ BİRLİKTE CANLANDIRMAK VE İVME KAZANDIRMAK"

Volkan Bozkır, Kuzey Kıbrıs’ın taşıdığı öneme vurgu yaparak başladığı konuşmasında,Kıbrıs Türk halkının aldığı nefesi Türkiye’den duyduklarına işaret ederek, iki ülke arasındaki ilişkileri birlikte tekrar canlandırmak ve ivme kazandırmak içinCumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu ziyaret ettiğini söyledi.

Bozkır, Türkiye’de önemli bir takvim bulunduğunu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hafta sonu Yunanistan’a gideceğini, AB’dan 3 komiserin yanı sıra İtalya ile İngiltere’nin başbakanları ve Litvanya’nın cumhurbaşkanının da Türkiye’ye geleceğini belirtti.

Bozkır, “Bu ziyaretler öncesinde hem Kıbrıs müzakere süreci, hem de Türkiye’nin Abmüzakere sürecindeki son durumumuzu gözden geçirmek ve atacağımız ortak adımları saptamak üzere geldim. Kendileriyle görüşmek benim için her zaman onur meselesidir.” dedi.

"DOĞAL GAZ ARAŞTIRMALARI DEVAM EDECEK"

Volkan Bozkır, Türkiye olarak Kıbrıs’ın doğal kaynaklarının tüm adaya ait olması konusunda kesin kararlı bir tutum içinde olduklarını aktardı. 

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kuzey Kıbrıs’ın haklarını dikkate almayarak bu çalışmaları sürdürmesi, hem haklılık ilkesine, hem de uluslararası hukuka aykırı olduğunu savunan Bozkır, "Türkiye bu konudaki tutumunu, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da sürdürecek.” şeklinde konuştu. 

DOĞAL GAZDA TÜRKİYE-YUNANİSTAN-İSRAİL İŞBİRLİĞİ

Volkan Bozkır, Güney Kıbrıs’ın Yunanistan ve İsrail ile birlikte boru hattı döşeme girişimlerine ilişkin soruya karşın “Bulunduğu iddia edilen doğal gazın bu boruyu besleyecek miktarda olup olmadığı anlamamız lazım. Türkiye, 40 mil uzaklıkta bir ana kara parçası. İşin kolayı, Türkiye üzerinden sevk edilmesidir. O kadar uzaklara boru döşemenin 'feasible' olup olmadığı petrol şirketlerinin bileceği bir iştir." cevabını verdi. 

EROĞLU: DAVUTOĞLU'NUN ATİNA ZİYARETİNİ YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da görevine atandıktan sonra ilk defa KKTC’ye gelen Bozkır’ı görmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.

Eroğlu, Türkiye’nin bugünlerde oldukça hareketli olacağına işaret ederek, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ziyareti sonrasında yapılacak ziyaretlerden biri olan BaşbakanAhmet Davutoğlu'nun Atina’ya gerçekleştireceği temasların kendilerini oldukça yakından ilgilendirdiğini belirtti.

AB’de takıldıkları birçok sorun bulunduğunu kaydeden Eroğlu, Bozkır ile bu sorunları istişare etme fırsatı bulacak olmalarından dolayı bu ziyaretin çok yararlı olacağına inanç belirtti. Eroğlu, “Bizi onurlandırdınız. Çok teşekkür ederiz.” dedi.