Hollanda'nın Lahey kentindeki BM bünyesinde bulunan Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), Bosnalı Sırpların eski lideri "Bosna Kasabı" olarak bilinen Radovan Karadzic hakkında 40 yıl hapis cezasına hükmetti.

Hakimler Konseyi, aralarında soykırımın da bulunduğu 11 ayrı suçtan yargılanan Karadzic'i soykırım, insanlığa karşı suç işlemek ve savaş kurallarını ihlal etmekten suçlu buldu.

Hakimler Konseyi, iddianamenin ilk maddesindeki Bratunac, Foca, Kljuc, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica ve Zvornik şehirlerinde de soykırım işlendiği iddialarını "delil yetersizliği" nedeniyle reddetti.

Konsey, Karadzic'in savaş döneminde kuşatma altında tutulan başkentSaraybosna'da sivillere yönelik saldırlar nedeniyle insanlığa karşı suç işlediğine ve savaş kurallarını ihlal ettiğine hükmederken BM askerlerinin esir alınmasından da eski Sırp liderini sorumlu tuttu.

Srebrenitsa Soykırımı'ndan da suçlu bulundu

Hakimler Konseyi, Temmuz 1995'teki Srebrenitsa Soykırımı'ndan da Karadzic'i suçlu bulurken Bosnalı Sırp güçlerinin hedefinin söz konusu bölgeninMüslümanlardan tamamen temizlenmesi olduğuna işaret etti.

Konsey, Karadzic ile Sırp birliklerinin komutanı Ratko Mladic'in, Boşnakların Srebrenitsa'dan temizlenmesini planladıklarına hükmederken Karadzic'in Bosna Sırp Cumhuriyeti içinde Bosnalı Müslümanların öldürülmesine karar verecek tek isim olduğuna vurgu yaptı.

ICTY Savcılığı, Karadzic hakkında ömür boyu hapis cezası verilmesini talep etmişti.

Mahkemenin kararına hem savcılığın hem de Karadzic'in avukatlarının itiraz etme hakkı bulunuyor.