Geçen yıl 13 Kasım'da düzenlenen ve 130 kişinin ölümüyle sonuçlanan Paris saldırılarının ardından olağanüstü hal uygulamasının sürdüğü Fransa'da, Brüksel'deki saldırılardan sonra güvenlik tedbirlerinde çok fazla değişikliğe gidilmezken, sadece havalimanlarına, garlara ve sınır kontrol noktalarına, jandarma ve polisten oluşan bin 600 takviye gücün konuşlandırılacağı açıklandı. 

Saldırılar, Fransız kamuoyunda büyük duyarlılıkla karşılandı. Fransız televizyonları gün boyu bölgeden canlı yayın yaptı. Eyfel Kulesi dün akşam Belçika bayrağı renklerinde ışıklandırıldı. 

- İngiltere 

Brüksel'deki saldırıların ardından Birleşik Krallık genelindeki kilit noktalarda güvenlik tedbirlerinin artırılması kararlaştırıldı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, saldırıların ardından dün sabah başkanlık ettiği acil durum kabine toplantısında (COBRA) Birleşik Krallık'taki güvenlik önlemlerinin masaya yatırıldığını söyledi.  

Cameron, resmi Twitter hesabından bugün yaptığı açıklamada da, bu sabah bir başka COBRA'ya başkanlık ettiğini belirterek, öğle saatlerinde parlamentoda konuşma yapacağını duyurdu.

Ülke genelinde limanlarda, havalimanlarında, tren garlarında ve metro istasyonlarında polisin görünürlüğünün artırılacağını ifade eden Cameron, "İngiltere'ye dönük doğrudan tehdit içeren bir bilgi gelirse güvenlik tehdidi seviyesini daha da artırırız." dedi.

Birleşik Krallık Terörle Mücadele Birimi Komiser Yardımcısı Mark Rowley, tedbirlerin artırılmasının herhangi bir özel bilgi ya da istihbaratla bağlantısı olmadığını dile getirerek, "Ulaşım merkezleri dahil olmak üzere, kamunun korunması ve güvenliğinin sağlanması için Birleşik Krallık genelindeki tüm kilit noktalarda güvenlik önlemleri artırılıyor." diye konuştu.

Rowley, özellikle İngiltere'nin başkenti Londra'nın güvenliğini sağlayan emniyetin, takviye polis memurlarını harekete geçirdiğini vurgulayarak, "Bu memurlar, ulaşım ağı dahil başkentin kilit noktalarında ziyadesiyle görülebilir şekilde devriyeye çıkacak. Görevlendirilen memurların sayısı sürekli olarak değerlendirilecek. Takviye memurlar, kamuda güvenliğin sağlanması ve endişelerin giderilmesi çerçevesinde görevlendiriliyor." ifadelerini kullandı.

- Almanya

Terör saldırılarının ardından Almanya, sınırlarındaki güvenlik önlemlerini artırdı.

Gümrük kapılarında emniyet güçleri görevlendirildi. Başta Frankfurt Havalimanı olmak üzere tüm havalimanlarında uzun namlulu silahlar taşıyan polisler devriye görevine başladı.

Ülkede gerektiği takdirde araçlarda kimlik kontrolü yapılırken, Almanya'nın ünlü müzik grubu Scorpions, Brüksel'deki saldırıların ardından 9 kentte vereceği konserleri iptal etti. Konserlerin ileri bir tarihte yapılacağı açıklandı.

Berlin'in Tegel Havalimanı'nda da ziyaretçi terası kapatıldı.

- Hollanda

Hollanda'da başta sınırlarda olmak üzere havalimanları, garlar, metro istasyonları ve resmi kurumlarda güvenlik önlemleri artırıldı. 

Saldırılar nedeniyle Brüksel'e inemeyen uçakların yönlendirildiği Amsterdam'daki Schiphol ile Maastricht'teki Aachen/Maastricht havalimanlarında güvenlik tedbirleri üst düzeye çıkarılırken, buralarda polisin yanı sıra jandarma da görevlendirildi. Saldırı ihtimalinden şüphelenilen Hoofddorp, Amersfoort ve Amsterdam garları boşaltılarak arama yapıldı. Polis, Amsterdam'da şüpheli 3 kişiyi gözaltına aldı.

Belçika-Hollanda sınırında alınan güvenlik önlemleri trafik yoğunluğuna yol açarken, Belçika'dan Hollanda'ya gelen trenlerin durduğu garlarda güvenlik üst seviyeye çıkarıldı. Paris saldırılarından sonra kamu kurumlarında güvenlik önlemleri artırılan Hollanda'da meclis ve senato binalarına polisin yanı sıra jandarma da konuşlandırıldı.

- İsviçre 

Brüksel'deki terör saldırılarından sonra havalimanları, tren istasyonları ve sınır kontrol noktalarında ek tedbirlerin alındığı İsviçre'de, Paris saldırılarından sonra ülke genelinde arttırılan güvenlik tehdidi seviyesinde değişikliğe gidilmedi. 

Cenevre'de Suriye barış görüşmelerinin devam ettiği Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi dahil uluslararası kuruluşlarda ve tren istasyonlarında güvenlik görevlilerinin sayısı yükseltildi.
İsviçre İstihbarat Servisi (FIS), İsviçre'nin DAEŞ gibi terör örgütlerinin öncelikli hedeflerinden biri olmadığını ancak bir Batı ülkesi olarak potansiyel hedef haline geldiklerini bildirdi.

FIS, Brüksel ve Paris saldırılarının, İsviçre'deki radikal grupları benzer saldırılar düzenlemeye teşvik edebileceği uyarısında bulunarak, İsviçre'nin teröristler için geçiş noktası ya da lojistik üs olarak kullanılabileceği bilgisini verdi. İsviçreli yetkililerin ayrıca Belçikalı müfettişlerden, saldırıların İsviçre bağlantısı olup olmadığını öğrenmeye çalıştığı ifade ediliyor.

- Bulgaristan

Bulgaristan'da sınırlar, havalimanları ve metro istasyonları ile vatandaşların toplu halde bulunduğu diğer mekanlarda güvenlik önlemleri artırıldı.

Başbakan Boyko Borisov'un talimatı üzerine başkent Sofya'da gece saatlerinde Halk Kültür Sarayı'nın ve bir metro istasyonunun çevresinde çok sayıda güvenlik gücünün katılımıyla olası bir terör saldırısına karşı tatbikat düzenlendi. 

Tatbikat sırasında polis, itfaiye, jandarma ve asker her iki bölgeyi güvenlik çemberine aldı. Bulgaristan İçişleri Bakanlığının himayesindeki tatbikata ilişkin yapılan açıklamada, farklı güvenlik birimleri arasında koordinasyonun gözden geçirildiği belirtildi. 

"Geniş kapsamlı" olarak nitelendirilen tatbikatın günlük yaşamı etkilememesi için gece saatlerinde yapıldığı, gerekli asayiş önlemlerinin alındığı bildirilirken, İçişleri Bakanı Rumyana Bıçvarova vatandaşlardan anlayış göstermelerini ve paniğe kapılmamalarını istedi. 

Başbakan Borisov, Bulgaristan'a yönelik doğrudan bir tehdidin söz konusu olmadığını ifade ederken, ülkede milli güvenlik konulu, 4 farklı senaryodan oluşan bir planın kabul ve onayı sürecinin devam ettiği öğrenildi. 

Bulgaristan'ın sığınmacı akınının aniden artması halinde Yunanistan ve Türkiye ile ortak sınırlarına kısa sürede 178 kişilik personel takviyesi yapması öngörülüyor. Böyle bir durumda bu personelin 112'si Türkiye, 66'sı da Yunanistan sınırına gönderilecek.

Bulgaristan Eğitim Bakanlığı Öğretmenler Sendikası ile işbirliği içinde tüm okullarda güvenlik önlemlerini gözden geçirdi. Güvenlik açısından sakıncalı bulunan birçok küçük yerleşim biriminde güvenlik kameralarının bulunmadığı görüldü. Başbakan Yardımcısı ve Eğitim Bakanı Meglena Kuneva, bu durumu "güvenlik açığı" sözleriyle nitelendirerek, ulusal çapta gerekli önlemlerin alınacağını kaydetti.

- Avusturya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya 

Avusturya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya da Brüksel'deki terör saldırılarından sonra güvenlik önlemlerini artıran Avrupa ülkeleri arasında yer aldı.

Avusturya'da ve terör tehdidi seviyesinin en üst düzeye çıkarıldığı Çek Cumhuriyeti'nin Prag, Brno, Pardubice ve Karlovy Vary şehirlerinde havalimanlarında dedektörlü kontroller artırıldı, metrolara takviye güçler konuşlandırıldı. Slovakya'da trafik kontrolleri başta olmak üzere havalimanları, otobüs ve tren istasyonlarında ek güvenlik önlemleri alındı. 

Saldırılardan sonra Macaristan'da terör tehdidi seviyesi 2'nci düzeye yükseltildi. Önlemler çerçevesinde başkent Budapeşte'de havalimanına zırhlı araçlar sevk edildi. Meclisin önünde ve metro istasyonlarında terörle mücadele ekiplerinin görev yapacağı açıklandı. Brüksel'de düzenlenen saldırılar aydınlatılıncaya kadar alınan önlemlerin yürürlükte kalacağı belirtildi.