Danimarka İçişleri Bakanı Inger Stojberg yaptığı açıklamada, Avrupa'ya doğru hala çok sayıda kişinin seyahat ettiğini belirterek, ülkeye kimin gireceğine karar vermede üstünlüğü korumak için sınır kontrollerinin kendileri açısından önemli olduğunu söyledi. 

İsveç sınırının evrakları eksik olan kişilere kapalı olmasının bir çok sığınmacının Danimarka'da mahsur kalmasına yol açabileceğini kaydeden Stojberg, bu yüzden de sınır kontrollerini bir ay daha uzattıklarını belirtti. 

AB Komisyonu da Danimarka'nın bu konuda kendilerini bilgilendirdiğini duyurdu. İlk olarak 4 Ocak'ta uygulamaya konulan Almanya-Danimarka sınırındaki kontroller, yeni kararla beraber 3 Nisan'a kadar uzatılmış oldu. 

Danimarka'yla aynı gün İsveç de sınır kontrollerini 8 Nisan'a kadar uzattı. 

Schengen Anlaşması, "kamu düzeni ve iç güvenliğe dönük ciddi bir tehdit" söz konusu olduğunda sınır kontrollerinin yapılmasına olanak sağlıyor. 

Buna karşın, AB yetkilileri sınır kontrollerine karşı tutumlarıyla biliniyor. AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, 23 Şubat'ta yaptığı açıklamada Danimarka'dan "mümkün olan en kısa sürede" uygulamaya son vermesini istemişti.  

Danimarka Ulusal Polis Teşkilatına göre, ocak ayından beri 270 bin kişi sınırlarda kontrol edildi, 776 kişinin ülkeye girmesine izin verilmezken, 116 kişi de insan kaçakçılığı ile suçlandı. 

Uluslararası Göç Örgütü'ne göre, bu yıl 1 Mart'a kadar Avrupa'ya Yunanistan üzerinden 129 bin 455 sığınmacı girdi. Bunların yüzde 44'ünü Suriyeliler oluşturuyor. 

Balkan ülkeleri sürekli artan sayı karşısında sınır güvenliklerini artırırken AB üyeleri Almanya, Macaristan, Danimarka, Slovenya, İsveç ve Belçika sınır kontrollerine başlama kararı almıştı.

Geçen sene bir milyon kişinin giriş yaptığı Avrupa ülkeleri, önlem alınmazsa 2017 sonunda kadar bu sayının üç milyonu bulmasını bekliyor.