AB Sınır Koruma Ajansı'nın verilerine göre, 2016 yılı içinde AB topraklarına gelen 350 bin sığınmacının 180 bini Türkiye üzerinden, 170 bini ise Libya ve Mısır rotasını kullanarak Akdeniz üzerinden Avrupa'ya giriş yaptı. "Ruhr-Nachrichten" gazetesinin haberine göre, Frontex İcra Direktörü Fabrice Leggeri, Türkiye ile mülteci mutabakatının imzalanmasından önceki aylar olan ocak ve şubatta bu rotayı kullanarak AB'ye gelen sığınmacıların sayısının yüksek olduğunu, ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonra sığınmacı sayısında ciddi bir gerileme kaydedildiğini söyledi. Leggeri, Balkan rotasının kapatılmasının da bu düşüşte etkili olduğunu belirterek, "Türkiye ile işbirliğimiz mükemmel bir şekilde ilerliyor" dedi.

"Göç baskısı Afrika kaynaklı"

Öte yandan merkezi Akdeniz rotası olarak bilinen Libya ve Mısır üzerinden AB ülkelerine giriş yapan sığınmacıların sayısının ise yüzde 20 arttığı bildirildi. Frontex İcra Direktörü Leggeri, "Avrupa üzerindeki mevcut baskı Afrika kaynaklı" dedi.

AB Komisyonu perşembe günü, 100 milyon euro hacmindeki sığınmacıları kendi ülkelerinde tutmaya yönelik bir kaynağın, bu baskının hafifletilmesi yönünde etkili olabileceğini açıklamıştı. Afrika ülkelerindeki sığınmacılara yardım yapılması ve ülkelerine geri dönmek isteyen sığınmacıların da desteklenmesini öngören programa Almanya 48 milyon euro, İtalya da 22 milyon euro ile destek veriyor. Komisyon, bütçenin geri kalan kısmının ise AB'nin Afrika acil durum fonlarından karşılandığını bildirdi. Programa, Uluslararası Göç Örgütü de partner kuruluş olarak destek veriyor.

Deutsche Welle Türkçe