Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Lufthansa'ya ait Germanwings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi uçağının Seyne-les-Alpes kasabası yakınlarındaki enkaz arama çalışmalarının yürütüldüğü bölgeye askeri helikopterle geldi. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile bir araya gelen liderler, çalışmalarla ilgili Fransız güvenlik ve sağlık ekipleri yetkililerinden bilgi aldı.


Fransa alplerinde düşen Germanwings havayollarına bağlı Airbus uçağının "kokpitteki sesleri ve konuşmaları kaydeden" ilk kara kutusu konuşmaya başladı.
Fransa'nın başkenti Paris'teki BEA (anket ve analiz bürosu) genel müdürü Remy Jouty, ilk karakutuyu, çok yıpranmış olmasına rağmen konuşturmaya başladıklarını, şu anda ellerinde "kullanIlabilir" bir ses pisti olduğunu söyledi.
Anketin şu aşamada geldigi noktada kesin olarak söyleyebilecekleri tek verinin "uçak yer ile temas ettiginde tek parça idi" olduğu ve böylece "havada infilak etme" olasılığının uzaklaştığını söyleyen genel müdür, kaza hakkında bir "neden" göstermek için ikinci karakutu ve zamana ihtiyacları olduğunu söyledi.


Uçağın 10 000 metreden 1500 metreye 8 dakikada indiğini, bunun hızlı bir "iniş" olduğunu fakat bir "düşüş" olmadığını açıklayan anket ve analiz bürosu direktörü Jouty, normal seyir halinde saatte 700 km ile uçan uçağın dağa bu hız ile çarptığını ve bunun sonucu olarakta uçağın paramparça olarak 4 hektarlık bir alana yayıldığını ve en büyük parçanın 2 yada 3 metrekareyi geçmediğini söyledi.


François Hollande ikinci karakutunun en dış zırhının bulunduğunu, içeriğinin arandığı haberini verdi. Hollande, 700 asker, Jandarma ve teknik adamın uçağın düştüğü bölgede arama yaptıklarını ve ilk cesetlerin getirilmeye başlandığını, bolgede uçak ile ilgili her parçanın toplanacağını söyledi.


Uçağın düştüğü bölgeye yol olmadığı icin bir araç ile yaklaşmak mümkün degil, bazen arazi dikliğinin 70 dereceye ulaştığı belirtilen bölge kumlu ve kayalık olduğu icin kaza yerine sadece özel dağcılık ekipmanı olan usta elemanlar helikopter aracılığı ile ulaşabiliyorlar.

 

 

DHA-Dış Haberler - Almanya - Engin AKGÜRBÜZ