İngiltere’de 190 bin şirketi temsil eden, yaklaşık 7 milyon kişiye istihdam sağlayan CBI, AB referandumuna ilişkin 5 Şubat-7 Mart tarihleri arasında üyeleriyle yaptığı anketin sonuçlarını duyurdu.

Anketin sonuçlarına göre üyelerin yüzde 80’i, İngiltere’nin AB üyesi olarak kalmasını isterken, AB’den ayrılmayı destekleyenlerin oranı yüzde 5'te kaldı. Üyelerin yüzde 15’i ise halen kararsız.

Konuya ilişkin açıklamadan bulunan CBI Direktörü Carolyn Fairbairn, “Üyelerimiz cevabı son derece önemli. Üyelerimizin çoğu İngiltere’nin AB içerisinde kalmasının şirketleri, işleri ve refahları için  daha iyi olduğunu düşünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bu ay başında İngiliz Ticaret Odaları (BCC) Başkanı John Longwort, İngiltere'nin AB'den ayrılmasına destek verdiğini ima eden açıklamalarının ardından istifa etmek zorunda kalmıştı.

BCC, İngiltere’de orta ve küçük ölçekli şirketlerin oluşturduğu yaklaşık 92 bin işletmeyi temsil ediyor.

İngiliz Ticaret Odaları mensupları arasında geçen ay yapılan bir anket üyelerin yüzde 59.5'inin AB'de kalmak istediğini, yüzde 30'unun ise Birlikten çıkmaktan yana olduğunu ortaya koymuştu.

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, ülkesinin 1973 yılından beri sürdürdüğü AB üyeliğini referanduma götüreceğini ve ülkesinin AB'de kalmasından yana kampanya yürüteceğini açıklamasından bu yana İngiliz siyasetinde hareketli günler yaşanıyor.

Muhafazakar Parti ise "Başbakanın yanında duranlar" ve "karşı çıkanlar" olarak ikiye ayrılmış durumda.

İngiltere'de AB referandumu 23 Haziran'da yapılacak ve halka "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusu yöneltilecek.