İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Kırım'ın iki yıldır Rusya tarafından hukuksuz bir şekilde işgal edilmesiyle ilgili basına açıklamalarda bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kırım'ın ilhakına izin veren karara iki yıl önce imza attığını hatırlatan Hammond, uluslararası hukuku aralıksız olarak ihlal etmesinden ötürü Rusya'yı kınadığını söyledi.

Hammond, Rusya'nın iki yıl önce Kırım'ı ilhakını, "toprak gasbetme" olarak nitelendirerek Kremlin'in Kırım'da gayrimeşru bir referandum düzenlediğini ve bu sözde referandumun da demokrasiyi alay konusu haline getirdiğini belirtti.

Hammond sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rusya, Ukrayna'nın toprağını kendi topraklarına ekleyerek Ukrayna'nın bütünlüğünü ihlal ederek doğu Ukrayna'da istikrar bozarak uluslararası hukuku çiğnedi ve kurallara dayalı uluslararası düzene meydan okudu.

Bu tür eylemler kabul edilemez. Bu nedenle bu tehlikeli davranışlara karşı sert bir duruşumuz var. Bu nedenle Rusya'ya yönelik yaptırımlarımızı devam ettirmemiz de dahil olmak üzere, bu tür zorlayıcı taleplere yönelik ciddi ve stratejik yollarla karşılık veriyoruz. Pozisyonumuz net. Rusya'nın yasa dışı olarak Kırım'ın kontrolünü ele geçirmesini tanımıyoruz, tanımayacağız."

Rus yetkililerin geçen günlerde Kırım Tatar Milli Meclisini aşırı örgüt olarak listeleme kararının ciddi endişeleri de beraberinde getirdiğini bildiren Hammond, "İnanç, toplanma ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar ve keyfi tutuklamalar da dahil, insan hakları ihlallerine yönelik tüm iddialar soruşturulmalıdır. Kırım'ın yasa dışı ilhakı, bir agresiflik eylemiydi. Ve bu agresifliğin karşısında biz de değerlerimizi savunmak için bir arada durmalıyız. Rusya'ya, Kırım'ı işgaline son vermesi ve Kırım'ı Ukrayna'ya geri vermesi için çağrıda bulunuyorum" ifadesini kullandı.

BM Genel Kurulunun kabul etmediği referandumla Kırım'ın Rusya'ya katılması 16 Mart 2014'te kararlaştırılmıştı.