8 Aralık’ta Kosova Meclisi’nin toplanmasıyla koalisyon anlaşmasına göre hükümeti, İsa Mustafa’nın kurması bekleniyor. Haşim Taçi’nin ise 2016 yılında şu anki cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga’nın görev süresinin tamamlanmasıyla yerine geçeceği tahmin ediliyor. Kosova’da kurulacak yeni hükümette anayasası gereği diğer azınlıklar da yer alıyor. Yeni kurulacak olan hükümette Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) seçimlerde kazandığı 2 Türk milletvekili ile Kosovalı Türkleri temsil edecek. Konuyla ilgili açıklamada bulunan KDTP Genel Başkanı ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar şunları söyledi: "5 ay süren uzun bir siyasi krizin ardından Kosova’da hükümetin kurulması çok önemli. Kosova’nın kalkınması ve Avrupa Birliği (AB) ile süren müzakereler açısından çok önemli bir adım. İki büyük parti arasında Kosova’nın kurulması inanıyoruz ki Kosova’ya ekonomi alanında olsun diğer alanlarda da istikrarı getirecektir. Bizde Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) ve Türk toplumu olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de kendi mevcudiyetimizi devam ettirmek istiyoruz ve yeni kurulan yeni hükümette yer almak istiyoruz. Bildiğiniz gibi Kosova’yı çok önemli konular beklemektedir bunun başında Avrupa Birliği’nde ilerleme, Anayasa’daki değişiklikler, özel mahkemenin kurulması, Brüksel’de Sırbistan ile yapılan ikili görüşmeler gibi konular yer almaktadır. Dolayısıyla bu önemli kararlar da istikrarlı bir hükümetle elde edilir." 

Yağcılar: "Biz de Kosova Türk toplumunun çıkarlarını korumak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. KDTP ve Kosova Türk toplumu olarak kurumların bir an önce kurulmasını bekliyoruz. Biz parti olarak her zaman koalisyonda varız ancak tek şartımız Anayasal haklarımızdır. Toplum olarak eğitimimiz, dilimiz, kültür ve istihdam konusunda daha fazla hak talep edeceğiz. Bunların karşılanması takdirde biz her zaman varız. İnanıyoruz ki yeni kurulacak olan hükümet eskiden olduğu gibi bizim haklarımıza sahip çıkıp desteklerini esirgemeyecektir. Dolayısıyla 8 Aralık tarihinde kurulması beklenen yeni hükümette seçilmiş 2 milletvekilimiz dışında; 1 bakanlık, bakan yardımcılıkları ve diğer görevleri bekliyoruz" dedi. 

"Yeni kurulacak olan hükümette Kosova’yı yeni görevler bekliyor" diyen Yağcılar konuşmasını şöyle tamamladı: "Bilhassa Kosova ile Sırbistan arasındaki müzakereler yer almaktadır. Kosova’nın AB standartlarına göre kararlar alması ve en büyük sorun olan ekonomi konusu yer almaktadır. Ayrıca Kosova’nın daha fazla yatırımlara ve yeni işyerlerinin kurulmasına ihtiyacı vardır." 


 

DHA-Dış Haberler - Kosova - Enis TABAK