Almanya Başbakanı Angela Merkel bir günlük çalışma ziyareti için Ankara'ya gitti. Merkel, Ankara’daki temasları çerçevesinde önce Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek. Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya gelecek olan Merkel’in Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giderek, 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında bombalanan bölümleri ziyaret edeceği öğrenildi. Merkel’in ayrıca CHP ve HDP temsilcileri ile de görüşmesi bekleniyor.


Federal hükümet sözcüsü 
Steffen Seibert’inverdiği bilgilere göre, Merkel’in temaslarında Türkiye ve Avrupa Birliği arasında imzalanan mülteci anlaşması konusundaki ilerlemeler ve aynı zamanda ikili ilişkiler ele alınacak.

Merkel, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilk kez Türkiye’ye gidiyor. Merkel’in bir günlük çalışma ziyareti öncesinde Alman siyasetçiler, Merkel’e Türkiye’deki insan hakları ihlallerini dile getirme çağrısında bulundu. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye’de yaşanan gelişmeler Alman siyasetçiler tarafından kaygıyla izleniyor.

Son bir buçuk yılda beş ziyaret

Yaklaşık 12 yıldır iktidarda olan Başbakan Angela Merkel, Türkiye'ye dokuzuncu ziyaretini gerçekleştiriyor. Mülteci krizine çözüm arayan Merkel'in son bir buçuk yılda Türkiye'ye beş kez gittiği dikkati çekiyor.

6 Ekim 2006: Başbakan Angela Merkel göreve başlamasından yaklaşık bir yıl sonra Türkiye’ye yaptığı ilk ziyarette o dönemde Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. İstanbul’da düzenlenen Türk-Alman Ekonomik Forumu’nda bir konuşma yaptı.

29-30 Mart 2010: Başbakan Merkel’in Türkiye’ye yaptığı ikinci ziyaret, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin ülkeye uyumuna ilişkin tartışmaların gölgesinde geçti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilen ve Başbakan Erdoğan ile bir araya gelen Merkel’in bu ziyaretinde Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki müzakereler, Ortadoğu barış sürecinin geleceği ve İran ile ilişkiler gündeme geldi.

24-25 Şubat 2013: Başbakan Merkel Türkiye’ye gerçekleştirdiği üçüncü ziyarette, Kahramanmaraş’ta Patriot hava savunma sisteminin kullanımı için görevlendirilen Alman askerlerini ziyaret etmiş, ardından Ankara’da Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüşmüştü. Bu ziyarette terörle mücadele, Türkiye’nin Avrupa Birliği süreci ve Suriye meselesi gündemde öne plan çıkan konular arasındaydı.

18 Ekim 2015: Başbakan Merkel’in bu ziyaretinde gündemin en önemli maddesi mülteci meselesiydi. Merkel, mülteci krizinin aşılmasında işbirliğine karşılık mali yardım ve Türk vatandaşlarına Avrupa Birliği sınırları içinde vize kolaylığı sözü verdi. İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen Merkel,  Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de bir araya geldi. Türkiye’de 1 Kasım 2015 seçimlerine kısa bir süre kala gerçekleşen bu ziyaret, Almanya’da muhalefetin eleştirilerine neden oldu. Muhalefet partilerinden siyasetçiler, Merkel’in Erdoğan’a destek verdiğini öne sürdü.

15-16 Kasım 2015: Başbakan Merkel, Antalya’da düzenlenen G20 zirvesine katıldı. Paris’te düzenlenen İslamcı terör saldırılarının ardından gerçekleşen zirvede, uluslararası terörle mücadele ön plana çıkan konu oldu.

8 Şubat 2016: Başbakan Merkel’in bu ziyaretinde ele alınan en önemli konu Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanması planlanan mülteci anlaşması oldu.

23 Nisan 2016: Başbakan Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile birlikte sığınmacı krizini değerlendirmek üzere Gaziantep'e gitti. Merkel, Başbakan Davutoğlu ile birlikte bir mülteci kampını ziyaret etti.

22-23 Mayıs 2016: Başbakan Merkel, Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Yardım Zirvesi’ne katılmak üzere İstanbul’a gitti. Bu zirve çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilen Merkel’in gündemindeki en önemli konu Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 18 Mart 2016 tarihinde imzalanan mülteci anlaşması oldu.

© Deutsche Welle Türkçe