Belçikalı yetkililerce yapılan açıklamaya göre, bir apartman dairesine düzenlenen operasyonda, bacağından vurulan Abdüsselam, yaralı ele geçirildi.

- Operasyon öncesi yaşananlar

Abdüsselam'ın ele geçirildiği operasyon öncesinde Brüksel'de hareketli saatler yaşandı.

Brüksel yakınlarındaki Forest bölgesinde polisin bugün bir apartman dairesine düzenlediği operasyonda Abdüsselam'a ait parmak izi tespit edildi.

Brüksel Savcılığı Sözcüsü Eric Van Der Sypt, yaptığı açıklamada, polisin düzenlediği baskın sırasında bir kişinin öldüğünü ve Salih Abdüsselam olduğu sanılan bir kişinin de kaçtığını ifade etti.

 Van Der Sypt, Abdüsselam'a ait parmak izinin bir bardakta tespit edildiğini, dairede 11 kalaşnikof şarjörü ve çok miktarda mühimmat bulunduğunu açıkladı.

Operasyon öncesinde Abdüsselam'ın binada olduğuna dair net bilgi olmadığını anlatan Van der Sypt, firari zanlının, binada "günler, haftalar hatta aylar" geçirmiş olabileceğini belirtti.

Belçikalı yetkililer de bugün Forest'te düzenlenen operasyon sırasında polis ekiplerine içeriden ateş açılması sonucu çıkan çatışmada 35 yaşındaki Cezayir vatandaşı Muhammed Belkaid'in öldürüldüğünü açıklamıştı. 

Yaralı ele geçirilen, Brüksel doğumlu, 27 yaşındaki Abdüsselam, Paris saldırısında kendini havaya uçuran Brahim Abdüsselam'ın kardeşi  olarak biliniyor. Abdüsselam'ın, saldırıların baş planlayıcısı olduğu öne sürülen Abdülhamid Abaaoud'un da çocukluk arkadaşı olduğu belirlenmişti. 

Abdüsselam, Paris’teki katliamın ardından Brüksel’e kaçmayı başarmış ve bugüne kadar izine rastlanmamıştı. 

Brüksel'in yaklaşık 10 kilometre dışındaki Forest bölgesinde polisin salı günü, 13 Kasım'daki Paris saldırıları ile ilgili soruşturma kapsamında bir eve baskın düzenlemesi sonucu 4 polis yaralanırken, olay sonrası başlatılan operasyonda bir saldırganın "etkisiz hale getirildiği" belirtilmişti.

- Paris saldırıları

DAEŞ üyeleri, 13 Kasım 2015'te Paris'te eş zamanlı saldırılar gerçekleştirmiş, olayda 130 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırının Brüksel'de Fransız ve Belçika vatandaşları tarafından planlandığı iddiası üzerine operasyonlar başlamış, 30'dan fazla kişi gözaltına alınmış, bunlardan 8'i tutuklanmıştı. 

Ancak tüm operasyonlara rağmen, Paris saldırılarında yer aldıktan sonra Belçika'ya geri dönen Salah Abdüsselam bulunamamıştı. 

Paris saldırılarının ardından, 21 Kasım'da Brüksel'de güvenlik alarmı seviyesi en yüksek düzey olan 4'e çıkarılmış, 6 gün boyunca tiyatrolar, sinemalar, müzeler ve okullar kapatılmış, metro seferleri durdurulmuştu.

Belçika İçişleri Bakanı Jambon, önlemlerin gerekçesi olarak Paris'tekine benzer bir saldırı gerçekleştireceği istihbaratını aldıklarını açıklamıştı. Brüksel'de  24 Kasım'da da benzer bir istihbarat üzerine büyük bir operasyon düzenlenmişti.