Almanya'da ''Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar” (PEGIDA) adlı harekete karşı internet üzerinden başlatılan "Biz halkız! Kökene, ten rengine ve dine bağlı olmaksızın" kampanyasına destek 200 bini geçti.

Karl Lempert adlı Alman kullanıcı tarafından 23 Aralık’ta "Renkli bir Almanya için - PEGIDA'ya karşı 1 milyon imza" başlığıyla change.org adlı internet platformunda başlatılan kampanyaya katılanların sayısı hızla artıyor.

İlk 48 saat içinde 30 bin kişinin destek verdiği kampanya, sosyal medyada çok sayıda paylaşımın ardından pazartesi günü 208 bin imzaya ulaştı.

Lampert'in başlattığı "daha renkli bir Almanya için Pegida’ya hayır kampanyası" büyük ilgi görürken, yabancı düşmanı ve İslam karşıtı PEGIDA'ya karşı sosyal medyada “#nopegida” etiketiyle başlatılan kampanyaya destek verenlerin sayısı da artıyor. En son #schneegida adı altında açılan etiketle de PEGIDA'ya karşı olan insanlar görüşlerini yazmaya devam ediyor.

Aktör Clemens Schick #schneegida etiketinde, PEGIDA hareketinin Almanya'nın imajına verdiği zarara dikkati çekerek, ''İnsanlar sokağa çıktıklarında burası hala Almanya mı acaba? bunu bilemiyorlar'' ifadesini kullandı. 

Nils Markwardt adlı kullanıcı da ''Bazı kentlerde emekliler artık sokağa çıkmaya bile cesaret edemiyorlar'' diyerek PEGIDA hareketinin yol açtığı kaygı verici durumu eleştirdi.

PEGIDA hareketinin eleştirildiği kampanyada, “Biz bir halkız” mesajının, din, milliyet, renk farkı gözetmeksizin herkesi kapsadığı ve kapsamaya devam etmesi gerektiğini vurgulanıyor.

Almanya'da PEGIDA hareketine destek verenlerin her geçen gün artış göstermesinin ardından kurulan platformda Lampert, hedeflerinin 1 milyon imza toplamak olduğunu belirtti. Change.org sitesindeki açıklamasında Lampert, amacının imza kampanyasında ocak ayı içinde bir milyon kişiye ulaşıp konuyu Federal Meclis (Bundestag) Dilekçe Komisyonu’na taşımak olduğunu ifade etti.

 

- Aşırı sağcılardan karşı kampanya

 

Öte yandan PEGIDA taraftarları ise change.org’da açtıkları sayfayla karşı kampanya başlattı. PEGIDA’ya destek kampanyası bu sabah itibarıyla 37 bin 122 imza topladı.

Sayfada PEGIDA taraftarlarının çok sayıda İslam karşıtı ve yabancı düşmanı sloganlar paylaşmaları dikkat çekti.

 

- PEGIDA hareketi

Ekim ayından beri her pazartesi akşamı Dresden kentinde toplanan PEGIDA eylemcileri, Noel Bayramı nedeniyle bugünkü gösteriyi iptal etti. PEGIDA hareketinin 5 Ocak pazartesi akşamı eylem yapacağı bildirildi.

Ayrıca pazartesi günü Köln'de Türk sivil toplum kuruluşlarının da desteklediği PEGIDA karşıtı bir gösteri de yapılacak. 

Hırsızlık, adam yaralama ve uyuşturucu kullanma suçlarından sabıkası bulunan 41 yaşındaki Lutz Bachman'ın kurduğu PEGIDA grubu, ilk eylemini 20 Ekim'de Dresden'de gerçekleştirdi.

Sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla 12 kişi tarafından organize edildiği öne sürülen PEGIDA eylemlerinin ilkine katılanların sayısı resmi rakamlara göre 350 civarında olurken, ilerleyen günlerde bu sayı gittikçe arttı.

PEGIDA'nın 27 Ekim'deki eylemine 500, 3 Kasım'dakine bin, 10 Kasım'dakine bin 700, 17 Kasım'dakine 3 bin 200, 24 Kasım'daki eylemine 5 bin 500 kişi katıldı.

Aralık ayında ise PEGIDA'ya verilen destek ciddi oranda arttı. Grubun 1 Aralık'taki eylemine 7 bin 500, 8 Aralık'takine 10 bin, 15 Aralık'takine 15 bin ve 22 Aralık'takine 17 bin 500 kişi iştirak etti.