Mustafa KÖKER

 

Salı akşamı gerçekleşen iftar yemeğine, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Başkonsolos Emirhan Yorulmazlar, Kazakistan Elçi Müsteşarı Dauletbek Kussainov, Müsteşar Gani Bekenov, İşçi Partisi, Milletvekilleri Margaret Olivia Hillier, Diane Abbott, Hackney Belediye Sözcüsü Folashade Sobanjo Etti, St albans Belediye Başkanı Salih Kaygusuz, Türkiye’nin Londra Din Hizmetleri Müşaviri Mahmut Özdemir, Avrupalı Türk Markalar Birliği Başkanı Cafer Mahiroğlu, Londra Emniyetinden Mak Chishty, Arab-Jewish Forum Başkanı Rabbi Herschel Gluck, İşadamları ve seçkin davetli grubu katıldı.

 

VİCDANI OLAN HERKES HAREKETE GEÇMELİ

 

Din görevlisi Mustafa Necati Boşça’nın okuduğu Kur’an-I Keri mile başlayan programda, İnglitere Türk İslam Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Erdoğan Çelik konuklara hitabetti.

 

 

Konuşmasında, sivil toplum kuruluşu hüviyetinde bir vakıf olarak, halkı, insanları bilgilendirme, hakkı tavsiye etme, iyiye ve doğruya yönlendirme görevini yerine getirdiklerini belirten Çelik, “Özellikle yarınlarımızın teminatı olan öğrencilerimizin erdemli, vicdanlı bir şekilde yetişmesine ve onların daha huzurlu bir dünya ve ahiret hayatı yaşamalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Siz saygıdeğer resmi ve sivil önderlerimiz, işadamlarımız ve halkımız da bize destek veriyorsunuz. Hepinize teşekkür ediyoruz” dedi.

 

Ramazan ayınının son on günü içerisinde olunduğunu hatırlatan erdoğan çelik konuşmasını, “Ramazan ayınının en büyük özelliklerinden biri yüce kıtabımızın bu ayda indirilmiş olmasıdır. Madem Kur’an ayındayız, Kur’an’dan bir sureyi sizlerle paylaşmak istiyorum; Kısa bir sure ama insanlığın adeta kurtuluş reçetesi. Eshab biraraya glediklerinde birbirlerine ziyarete gittiklerinde, bu sureyi müteala etmeden ayrılmazlarmış. Asr Suresi ayetlerinde şu 4 hususu yerine getirmeyen tüm insanların zararda ve pişmanlık içerisinde olduğundan bahsediliyor: İmanlı ve inançı olmak; İnancın gerektirdiği şekilde samimi ve ciddi içten candan bir hayat yaşamak; hakkı doğruyu güzeli faydalıyı tavsiye etmek ve Sabrı tavsiye etmek. Hepsinden çok önemli olan son maddeye dikkat çekmek isterim; Çünkü oruç ayındayız, insane sabrı öğreten en büyük ve en güzel ibadet de oruç tutmaktır” diye sürdürdü.

 

Erdoğan Çelik sözlerini, “bugün yaşadığımız dünyada öyle olaylar oluyor ki, insanın birbirine yaptığı zulümler, işkenceler bitmek tükenmek bilmiyor. Doğu Türkistan’da, Arakan’da, Irak’ta, Suriye’de, Filistin’de ve işte Tunus’ta, 10 yıl once bugün Londra7da yapılanlar insanlığın huzurunu kaçıran,, utanç veren olaylardır. Hepsinin acılarını buradan paylaşıyoruz. Bu olayların bitmesi için, beklemek sabretmek kabullenmek değil, toplumun bütün katmanlarının, tüm yetki sahiplerinin, vicdanı olan herkesin harekete geçmesi icab eder” diye tamamladı.

 

BÜYÜKELÇİ BİLGİÇ: SALDIRILAR İSLAM’IN KENDİSİNE YAPILDI

 

Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç yemekte yaptığı konuşmada dünyadaki son gelişmeler değinerek, ‘barış’ ve ‘kardeşlik’ mesajı Verdi.

 

 

Bilgiç, ramazan ayında Birleşik Krallık’taki diğer toplumlarla da daha yakın ilişki kurmak, onlara İslam’ın özelliklerini doğrudan anlatabilmek ve aynı sofrada buluşmak için vesile teşkil ettiğini hatırlattığı konuşmasında, “dünyanın çeşitli yerlerinde acı çeken, yokluklarla mücadele eden, savaşların getirdiği yıkımlar yüzünden yaşadıkları yerlerden başka yerlere savrulan tüm insanların da duygularını ve ihtiyaçlarını daha iyi anlayacağımızı ve hatırlayacağımızı temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.

 

Son dönemde Tunus, Mısır, Yemen, Kuveyt ve Fransa’da meydana gelen saldırılarda yaşamlarını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileğinde bulunan Büyükelçi Bilgiç, yaralılara acil şifa dileğinde bulundu.

 

Konuşmasında, bu saldırıların İslam’ın kendisine, insanlığa ve evrensel değerlere karşı yapıldığını vurgulayan Bilgiç, “Bu saldırılardan Müslüman olsun olmasın her kesimin mağdur olduğu, saldırganların ise ırkçılık, İslamofobi ve yabancı düşmanlığı gibi zararlı düşüncelerin güçlenmesine hizmet ettikleri açıktır. Bu nedenle, her vesileyle İslam dininin barış ve hoşgörü dini olduğunu hatırlamamız ve hatırlatmamız gerekir. Hepinize hayırlı Ramazanlar diliyorum. Oruçlarınız Kabul olsun” dedi.

 

Türk toplumunun gittiği ve yerleştiği her ülkenin siyasi, ekonomi ve kültürel yaşamına büyük katkı sağladığı; zenginlik ve renk getirdiğinin altını çizen Büyükelçi Bilgiç, “ilk gelenlerin çocukları ve torunları bir taraftan yüzyıllardır burada yaşıyormuşcasına katkı sunarken, bir yandan da birçoğu anavatanlarıyla bağlarını kuvvetli bir şekilde korumaktadırlar. Bu bağlamda, genç kuşaklara bir yandan İngiliz sistemi içinde davranmayı öğretirken digger yandan binyıllara dayanan köklü kültürümüzü de özümseten Türk İslam Kültür Merkezi’nin eğitim alanındaki çabalarını da takdirle karşılıyorum” diye konuştu.

 

BU BİRLİKTELİĞİMİZ DEVAM ETMELİ

 

Hackney Belediye Sözcüsü Folashade Sobanjo Etti, konuklara “Ramazanınız mübarek olsun” diye seslendi.

 

 

Etti konuşmasında, “Bu akşam burada bulunmaktan dolayı memnuniyetimi belirtmek istiyorum. Hatırlanacağı üzere, bugün Londra’da 10 yıl önce Londra’da meydana gelen terör olaylarının anması vardı. Oradan buraya geldim ve sizlerle birarada olmaktan mutluyum.Hackney farklı toplumların birarada yapadığı bir bölge. Bu birlikteliğin devam etmesi en içten dileğimiz” dedi.

 

KÜÇÜK TÜRKİYE’YE HOŞGELDİNİZ

 

İşçi Partisi, Hackney & Güney Shoreditch Milletvekili Margaret Olivia ‘Meg’ Hillier ise konuşmasında kendisinin de evsahibi olduğunu hatırlatarak, “Ben de bölge milletvekiliniz ve evsahibiniz olarak hoşgeldiniz diyorum. Burayı biz aynı zamanda küçük Türkiye’ye olarak görüyoruz. Belediye sözcümüzün de bahsettiği gibi 10 yıl önce Londra’da bugün meydana gelen olaylarından (terör saldırıları) öğrendiğimiz dersler bizleri biraraya getirdi. Ayrıca, kültür merkezinin çocukları burada biraraya getirip eğitim hizmeti verdiği için de teşekkür ediyorum.

 

 

Bu iftar yemeğinde BBC ve diğer ulusal medyanın da bulunması çok önemliydi. Çünkü, bu gibi aktivitelerle, Müslüman bir toplumun nasıl bir yaşantısı olduğunu kamuoyuna göstermesi faydalı olurdu. Ramazan’ın son 10 günü umarım daha iyi geçer, fazla sıcak olmaz. Benimle birlmikte bir müslüman kız arkadaşımız çalışıyor. Bu sıcak havalarda oruç tutmanın zor olması sebebiyle onu eve erkeng önderiyorum. Bundan dolayı İslam Peygamberi umarım bana şefaatçı olur” şeklinde konuştu.

 

BAŞKONSOLOS YORULMAZLAR: İSLAMİYET DEĞRELER DİNİDİR

 

Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar da konuklara kısa bir konuşma yaptı.

 

 

Yorulmazlar, “Ramazan ayının hepinize, ülkemize, İslam Alemine ve İngiltere’deki Türk toplumuna hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor, saygılarımı sunuyorum. İslamiyet değerler dinidir. Bizim bu değerleri yaşadığımız gibi yaşatmamız ve diğer kültürlerle paylaşmamız gerektiğine inanıyorum. Türk İslam Kültür Merkezi’nin bu anlamda gösterdiği faaliyetlerin, diğer kültürlerden, diğer kesimlerden temsilcilerle birlikte olma çabasını, tebrik ve takdir ettiğimi ifade ederek, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.