Antalya'daki Türk- Alman ortaklı bir firma, bölgede yetiştirilen aralarında limonlu kekik de bulunan 65 türdeki baharat ihracatından yılda 1.5 milyon euro gelir elde ediyor.

Fleurantalya adlı şirket, Antalya'da yetiştirdiği 65 çeşit baharatı başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediyor. Baharat ihracatından yılda 1.5 milyon euro gelir elde eden firmanın işletme müdürü Meret Çeltek, ihraç edilen baharatlar arasında limon aromalı kekik ile tıpta kullanılan türler de olduğunu söyledi. Çeltek, "Baharatları biyolojik mücadeleyle üretiyoruz. Yani zararlıları, yararlı böceklerle yok ediyoruz. Yaklaşık 6 milyon baharat fidesi ihracatımız var. Bu ürünleri başta Almanya'ya, oradan da diğerAvrupa ülkelerine dağılıyor" dedi.

Baharatların yanı sıra çiçek fidesi üretimi de yaptıklarını, başta sardunya, petunya olmak üzere süs bitkilerinin fidelerini ihraç da ettiklerini kaydeden Çeltek, Almanya başta olmak üzere Avrupa'nın değişik ülkelerine yılda 60 milyon civarında çiçek fidesi ihracatı yaptıklarını açıkladı. Çeltek, üretimin Antalya'daki 53 dönümlük kapalı alanda yapıldığını söyledi.

BAZI ÜRÜNLERİ Kenya'DA YETİŞTİRİYORLAR

Firmanın Kenya'da Kentalya adını taşıyan işletmesi olduğunu kaydeden Meret Çeltek şunları söyledi:

"Türkiye'de yetiştirilmesi maliyetli olan ürünleri, işçilik ve iklim avantajından dolayıKenya'da yetiştiriyoruz. Kenya'da 100 dönüm civarında kapalı alanı olan tesislerimizde 2008'den beri faaliyetteyiz. Kenya'da tarım sektöründe bizden başka Antalya firması yok. Buna karşılık Avrupa ülkelerinden Kenya'da tarımsal faaliyetlerde bulunan firmalar var. Türkiye'nin bayrağını Kenya'da dalgalandırıyoruz. Burada üretilen ürünler de ihraç ediliyor."

TÜRKİYE'DE ÇİÇEK KÜLTÜRÜ GELİŞMEDİ

Çiçek tercihlerinin ülkeden ülkeye değiştiğini, buna karşılık Türkiye'de çiçek kültürünün gelişmediğini anlatan Meret Çeltek, yurtdışında bir ziyarete giderken mutlaka çiçek götürüldüğünü, bizde ise çiçek yerine pasta, baklava götürüldüğünü, hasta ziyaretlerinde bilye böyle olduğunu söyledi. Rusya ve İngiltere'nin karanfili tercih ettiğini, bu nedenle bu ülkelere karanfil gönderdiklerini belirten Çeltek, "Türkiye'deki gibi çok canlı renkleri değil, genelde pastel renkleri tercih ediyorlar. Ülkelerdeki kültüre göre renk tercihi değişiyor" diye konuştu