Avrupa İlaç Ajansı (EMA), ABD'li ilaç firması Moderna tarafından üretilen koronavirüs aşısının Avrupa'da kullanımını tavsiye etti. EMA'nın tavsiyesinin ardından AB Komisyonu da Moderna'nın aşısının Avrupa'da kullanımına onay verdi.

Avrupa İlaç Ajansı'nın, sabah saatlerinde yaptığı değerlendirmede, Moderna aşısının Avrupa genelinde Covid-19'a karşı kullanılmasın tavsiye etmesi üzerine, AB Komisyonu öğleden sonra acil bir toplantı yaptı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa için ikinci koronavirüs aşısına da onay verdiklerini, Twitter aracılığıyla duyurdu. Şu ana kadar AB vatandaşları için 2 milyar doz potansiyel aşı sağlandığını belirten von der Leyen, "Bu hepimizi korumak için fazlasıyla yeterli" dedi.

Moderna aşısı, Pfizer-BioNTech'ten sonra, Avrupa'da koşullu pazarlama yetkisi alan ikinci ürün oldu.

Aşıların, önümüzdeki haftadan itibaren AB ülkelerinde dağıtılmaya başlanması bekleniyor.

EMA, 21 Aralık'ta Pfizer-BioNTech aşısına onay vermişti. Türkiye kökenli bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in başında bulunduğu BioNTech'in, ABD'li ilaç şirketi Pfizer ile birlikte ürettiği aşı, 27 Aralık'tan itibaren Avrupa'da uygulanmaya başlandı.

AB üyesi 27 ülkeden temsilcilerin yer aldığı Avrupa İlaç Ajansı İnsani İlaçlar Bilimsel Komitesi (CHMP), Pazartesi günü yaptığı toplantıda, "çok fazla yanıtlanması gereken soru bulunduğu" gerekçesiyle, Moderna aşısına onay konusunda anlaşma sağlayamamıştı.

Moderna tarafından Amsterdam'a gönderilen yeni bilgiler ışığında Çarşamba sabahı yeniden toplanan CHMP, koronavirüs aşısının Avrupa'da kullanımı konusunda tavsiye kararı aldı.

AB Komisyonu'nun Moderna aşısına Avrupa'da koşulla pazarlama yetkisi vermesinin ardından kısa süre içinde aşıların AB ülkelerinde eş zamanlı dağıtımına başlanacak.

EMA, 18 yaşından büyük kişilerde Covid-19'un önlenmesi için Moderna aşısına koşullu pazarlama yetkisi verilmesini tavsiye etti.

EMA, aşıların güvenliğini yakından takip edecek

EMA Genel Müdürü Emer Cooke, "Bu aşı bize, mevcut krizi aşmak için yeni bir yol açacak" dedi. Durumun aciliyeti nedeniyle kısa sürede onaylanan aşıların güvenliği, EMA tarafından yakından izlenecek.

Hollanda İlaç Değerlendirme Kurulu'na (MEB), Moderna aşısı, koronavirüse karşı, 18 yaş üstü kişilerin yüzde 94,1'inde koruma sağlıyor. Aşı, Covid-19'un daha ciddi biçimlerini de önlüyor.

MEB'e göre, Moderna aşısı, obezite, kronik akciğer, kalp veya karaciğer sorunu olan kişilerde de yüzde 91 oranında koruyucu etki gösteriyor.

ABD ve Kanada da onaylamıştı

ABD ve Kanada'nın ardından Avrupa İlaç Ajansı'nın onayladığı Moderna aşısı, Pfizer-BioNTech'in geliştirdiği ürün gibi bir RNA aşısı.

Ancak Moderna aşısı, Pfizer-BioNTech aşısı gibi -70 derecede değil, -20 derecede saklanabiliyor. Çözüldükten sonra da 30 gün boyunca buzdolabı sıcaklığında korunabiliyor. Pfizer-BioNTech aşısı, çözüldükten sonra sadece 5 gün buzdolabında kalabiliyor.

AB 80+80 milyon doz için anlaştı

AB Komisyonu, Moderna ile 80 milyon doz aşı alımı konusunda bir anlaşma imzaladı. Anlaşmada, AB'nin buna ek olarak 80 milyon doz daha satın alma seçeneği yer alıyor.

Moderna aşısı, onaylanması durumunda AB tarafından satın alınan en pahalı aşı olacak. Pfizer-BioNTech aşısına doz başına 12 euro ödeyen Avrupa, Moderna aşısını doz başına 18 eurodan satın alacak.

Moderna aşısı, iki doz halinde uygulanacak. İlk dozun ardından 28 gün sonra ikinci doz aşı vurulacak.