CNN International, Biden'ın Georgia'da 917 oyla Trump'ın önüne geçtiğini duyurdu.

Corona virüsü ve sistematik ırkçılık gölgesinde sandık başına giden ABD, tarihinin en gergin seçim sürecini yaşıyor… Corona virüsü salgını sebebiyle posta yoluyla gönderilen oylarda patlama yaşanmasıyla birlikte oy sayım süreci de uzadı. Birçok eyalette sandıklar açıldı ve sonuçlar açıklandı fakat Kuzey Carolina, Georgia, Pennslyvania ve Nevada’da henüz oy sayım işlemi bitmedi.

Fakat ABD basını bu eyaletlerde yeni sandıkların açılmasıyla birlikte önde götüren adayların rakiplerine attığı farkın da azaldığını yazdı.

POSTADAN BIDEN ÇIKIYOR

Oy sayım işleminin devam ettiği ve kazanan adayın Seçiciler Kurulu’na 20 delege gönderme hakkı elde edeceği Pennsylvania’da Donald Trump bir süre önde götürüyordu. Fakat posta yoluyla gönderilen oyların sayımı devam ederken Demokratlar’ın adayı Joe Biden aradaki farkı kapatmaya başladı…

Posta yoluyla gönderilen oyların yüzde 60 ile yüzde 90’ından Joe Biden çıkarken, Demokrat aday Trump’a yaklaşık 26.000 oy daha yaklaştı. Eyalette ilk olarak sandığa giden seçmenin oyları sayıldığı için Trump, Pennsylvania’da büyük bir farkla önde olduğunu söylemişti.

GEORGIA’DA BIDEN ÖNE GEÇTİ

Oyların sayımının yüzde 99 tamamlandığı Georgia’da ise kıran kırana bir durum var. Daha önce Trump’ın ciddi bir oy farkıyla önde olduğu eyalette işler değişti.

CNN International’ın Edison araştırma şirketinden aldığı verilere göre Joe Biden 1800 oy geriden gelerek, 917 oyla Trump’ın önüne geçti.

Şu anki mevcut duruma göre Biden’ın Georgia’yı kazanması, seçimin Biden lehine sonuçlanması anlamına geliyor. Eğer Biden, Georgia’yı kazanırsa, Seçiciler Kurulu’na 16 delege daha göndermeye hak kazanacak ve 270 delegeyi geçmiş bulunacak.

TRUMP DA FARKI KAPATIYOR

Demokratlar’ın adayı Joe Biden’ın önde götürdüğü Arizona’da da Trump farkı kapatmaya başladı… Birçok kaynak tarafından Biden’ın zaferini ilan ettiği Arizona’da, Cumhuriyetçiler’in yoğun olduğu bölgelerdeki sandıklar açıldıkça aradaki fark erimeye başladı.

Arizona’da Cumhuriyetçilerin kalesi olarak bilinen Maricopa’da sandıkların açılmasıyla birlikte Trump, Biden ile arasındaki farkı kapattı. Trump şu an güncel verilere göre Biden’ın yaklaşık 46.000 oy gerisinde kaldı.

TRUMP SAVAŞ MODUNDA

Öte yandan Reuters’a konuşan bir yetkili Trump ile ilgili açıklamalarda bulundu. Trump’ın yakın çevresinde yer alan ve ismini açıklamak istemeyen bu yetkili, Trump’ın Beyaz Saray’da seçim sürecini yönetmeye devam ettiğini açıkladı.

İsmini açıklamayan yetkili, “İşin içine çok girdi ve kendini buna  adadı. Verileri takip ediyor, bütün eyaletlerle iletişim halinde. Şu an durum iyi değil fakat bu adam mücadele etmeyi sürdürüyor. Trump şu an savaş moduna girdi. Melankoli ya da üzgünlük yok. Fakat zafere giden yol giderek daha da zorlaşıyor” ifadesini kullandı.

Öte yandan Reuters’a açıklamalarda bulunan bir Beyaz Saray yetkilisi, Trump’ın Cumhuriyetçilerin algısını değiştirdiği için başarılı olduğunu söylerken, “Cumhuriyetçiler’in Latinlerden ve Afro-Amerikalı seçmenden oy almasını sağladı” ifadesini kullandı.

BIDEN: KAZANDIĞIMA HİÇ ŞÜPHE YOK

ABD Başkanı Trump’ın seçim gecesinde yaptığı “Kazandım” açıklamasının ardından dün gece Joe Biden da ilk defa tonunu yükseltti. Biden, “46’ncı başkan olarak seçildiğime hiç şüphem yok” ifadesini kullandı.

Özellikle Pennsylvania ve Georgia eyaletlerinde aradaki farkın kapanmasıyla birlikte Biden, “Senatör Kamala Harris ile birlikte seçimi kazandığımıza dair hiç kuşkumuz yok. Herkese sakin olma çağrısında bulunuyorum. Süreç devam ediyor. Demokrasi bazen karmaşık olabiliyor. Demokrasi biraz sabretmeyi gerektiriyor. Fakat bu sabır 240 yılı aşkın bir süredir meyvesini veriyor” yorumunu yaptı.

TRUMP YİNE TEMELSİZ İDDİALARDA BULUNDU

Seçim sürecinden beri asılsız birçok iddiada bulunan ve başta Twitter ve Facebook olmak üzere birçok sosyal medya platformundan darbe alan Başkan Donald Trump, Beyaz Saray’dan konuştu…

Çarşamba günü yaptığı konuşmanın haricinde ilk kez kamuoyunun karşısına çıkan Trump, “Eğer yasal yollar sayılsaydı rahatça kazanırdım. Onlar seçimi bizden çalmaya çalışıyorlar. Eğer yasa dışı oyları kullanırsanız, geç gelen oyları sayarsanız onlar kazanır” dedi. ABD basını, Trump’ın bu iddiasını destekleyecek bir kanıt sunmadığını aktardı.

Trump, “Georgia’da çok çok büyük bir farkla kazandım. Seçim gecesinde sandıklardan çıkan oy farkı 300.000’e yakındı. Pennsylvania’da da çok büyük bir farkla kazandım ama farkı azalttılar” dedi.