ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayının belirleneceği yarışta "Süper Salı" olarak adlandırılan ve ön seçimlerde eski Başbakan Yardımcısı Joe Biden 14 eyaletin dokuzunda ilk sırada yer aldı. Biden böylece delege sayısında Vermont Senatörü Bernie Sanders'ı geçti. Halen Biden'ın 402, Sanders'in 314 delegesi var. Maine eyaletinde ise henüz sonuç açıklanmadı.

Joe Biden özellikle ABD'nin güneyindeki eyaletlerinde başarılı oldu. Biden'ın ön seçimi kazandığı yerler arasında ülkenin en büyük ikinci eyaleti Texas da var.

Biden Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Arkansas, Alabama, Tennessee, North Carolina ve Virginia'da da ön seçimleri kazandı.

Bu eyaletlerden son ikisi, 3 Kasım 2020'deki Başkanlık Seçimleri'nin kaderini belirleyebilecek yerler arasında gösteriliyor.

Sandık çıkış anketleri, Biden'ın özellikle siyahlardan destek aldığını gösteriyor.

ABD'nin en büyük eyaleti California'da ise resmi sonuçlar açıklanmasa da Bernie Sanders yarışı önde götürüyor.

Sanders üç eyalette (Vermont, Colorado ve Utah) daha ön seçimlerden galip çıktı.

ABD'de Demokrat Parti'nin bazı başkan aday adayları

Seçim kampanyası için 500 milyon dolardan fazla para harcayan eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg ise hiçbir eyalette zafer kazanamadı.

Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren da kendi eylaetinde bile üçüncü sırada yer alabildi.

İlk ön seçimin yapıldığı Iowa'da zafer kazanan Pete Buttigieg daha sonra yarıştan çekilmişti. Buttigieg ve onun gibi yarıştan çekilen Amy Klobuchar, Joe Biden'a destek verdiklerini açıklamıştı.

New Hampshire ve Nevada'daki ön seçimleri Bernie Sanders, South Carolina'daki ön seçimi ise Joe Biden kazanmıştı.

Demokrat Parti'nin başkan adayı olacak kişinin en az 1990 delegenin desteğini alması gerekiyor. "Süper Salı" öncesi 4 eyalette sadece 155 delege belirlenmişti.

"Süper Salı"da belirlenen delege sayısı ise 1357. Böylece ABD genelinde delegelerin üçte biri belirlenmiş olacak.

Demokrat Parti'nin 3 Kasım'da Donald Trump karşısında yarışacak başkan adayı, Temmuz ayında Milwaukee eyaletinin Wisconsin kentinde yapılacak kurultayında resmen açıklanacak.