ABD'nin Maryland eyaletinde bir saldırganın haber merkezine ateş açması sonucu en az 5 kişi öldüğünün silahlı saldırının ardından gazete Cuma günkü baskısını yayımladı. 

Saldırı, yerel saatle öğleden sonra eyaletin başkenti Annapolis'teki Capital Gazette gazetesinin binasına düzenlenmişti. Saldırgan gözaltına alındı. 

Gazetenin muhabirlerinden Chase Cook Twitter mesajında "Lanet olası gazeteyi yarın çıkarıyoruz" yazdı. 

Cook mesajını saldırıdan bir aç saat sonra paylaştı. 

ABD medyası polisin gözaltına aldığı zanlının Jarrod Ramos olduğunu ve Ramos'un 2012'de gazeteyi iftiradan dava ettiğini yazıyor. Ancak polis henüz zanlının ismini açıklamadı. 

Capital Gazette muhabirlerinden biri Ramos'un "kasten adam öldürmekle" suçlandığını yazdı. 

Saldırganın haber merkezinin cam kapısının dışından içeri doğru ateş açtığı belirtildi.

Gazete çalışanları, meslektaşları Gerald Fischman, Wendi Winters, Rob Hiaasen, Rebecca Smith ve John McNamara'nın hayatını kaybettiğini açıkladı.

'Gazete tehdit ediliyordu'

Polis saldırının hedefli bir şekilde gerçekleştirildiğini ve gazetenin son zamanlarda sosyal medya üzerinden şiddetli tehditler aldığını söyledi.

30'lu yaşlarında beyaz bir erkek olan saldırganın gözaltına alındığı ve sorgulandığı ancak polis ile işbirliği yapmayı reddettiği bildirildi.

CBS televizyon kanalı ise saldırganın, kimliğinin tespit edilmesini önlemek için parmak uçlarına zarar verdiğini öne sürdü, ancak polis bu iddia ile ilgili bir açıklama yapmadı.

Polis saldırganın çantasında sis bombaları ve sahte el bombaları olduğunu dile getirdi. Silahının uzun menzilli olduğu aktarıldı.

Gazete binasının yakınlarında 'patlayıcı olduğuna inanılan bir nesnenin bulunduğu ve yok edildiği' açıklandı.

Başka iş yerlerinin de bulunduğu binadan 170 kişinin tahliye edildi.

NBC: Saldırgan gazeteye dava açmıştı

NBC haber kanalı, yetkililere dayandırdığı haberinde saldırganın kimliğini Jarrod Ramos olarak açıkladı.

Ramos'un 2012'de gazeteye isminin karalandığı gerekçesiyle bir dava açtığı ancak davanın düşürüldüğü belirtildi.

Ramos'un açtığı davaya konu olan olay ise bir yıl önce yaşanmıştı.

Ramos'un 2011 yılında bir kadın tarafından taciz suçlamasıyla mahkemeye verildiği, Ramos'un ise suçunu kabul ettiği belirtiliyor.

Davayı açan kadınla Facebook üzerinden arkadaş olan Ramos'un kadını taciz ettiği, kadının mahkemeye vermesi üzerine Ramos'un suçunu kabul ettiği mahkeme kayıtlarında yer alıyor.

Mahkeme, dava sonucunda verdiği 90 günlük hapis cezasını askıya almış, Ramos'u 18 aylık bir gözetim programına sokmuştu.

Capital Gazette'nin bu davaya sayfalarında yer vermesi üzerine Ramos tarafından hedef olarak seçildiği aktarılıyor.

Amerikan medyası bu durumu Ramos'un gazeteye kini olduğu şeklinde yorumladı.

Polisler binaya intikal ettiğinde saldırganın bir masanın altında saklandığı ve polis ile aralarında bir çatışmanın yaşanmadığı aktarıldı.

Olay yeriTelif hakkıGETTY IMAGES

Gazetenin muhabirlerinden Phil Davis, haber merkezinin bir savaş alanına dönüştüğünü söyleyerek, "Siz masanızın altında saklanırken birkaç kurşunla insanların öldürüldüğünü ve saldırganın tekrar silahını doldurduğunu duymak kadar korkunç bir şey yok" dedi.

Baltimore Sun'a yaptığı açıklamada Davis, masalarının altında saklanan çalışanlar olmasına rağmen saldırganın neden ateş etmeyi kestiğini bilmediğini söyledi.

Muhabir Danielle Ohl ise ekip olarak çok yakın ve bir aile gibi olduklarını dile getirdi.

MedyaTelif hakkıGETTY IMAGES

Saldırının gerçekleştiği Perşembe günü, ABD tarihinde medyayı hedefine alan en kanlı günlerden biri olarak tarihe geçti.

Gazete çalışanları attıkları tweetlerde saldırıya rağmen gazetenin Cuma günü basılacağını açıkladı.

New York polis departmanı ise saldırının ardından terörle mücadele ekiplerini önlem olarak New York'taki basın kuruluşlarına gönderdi.

olay yeri

Maryland Valisi Larry Hogan Twitter'da yaptığı açıklamada "kesinlikle yıkıldığını" ve yetkililerle iletişim halinde olduğunu belirtti. 

Saldırıyla ilgili olarak Başkan Donald Trump'a brifing verildiği kaydedildi. 

Capital Gazette hem basılı yayımlanıyor hem de bir internet sitesi bulunuyor.

Gazetenin bağlı olduğu Baltimore Sun Medya Grubu, birkaç yerel gazete daha basıyor.

Gazeteciler hedef mi gösteriliyor?

Sosyal medyada Capital Gazette gazetesine gerçekleştirilen saldırının ardından ABD'de gazetecilerin hedef haline getirildiği yönünde tartışmalar başladı.

Özellikle ABD Başkanı Trump'ın gazetecilere karşı olumsuz yaklaşımının saldırıyı körüklediği öne sürüldü.

Aşırı sağ kültürün önde gelen isimlerinden Milo Yiannopoulos'un sadece birkaç gün önce dile getirdiği 'Gazetecilerin öldürülmesini istiyorum' sözlerine dikkat çekildi.

Yiannopoulos bir haberle ilgili kendisinden görüş almak isteyen New York Observer'a gönderdiği mesajında, "çetelerin bir an önce gazetecilerin silahla öldürmesini" umduğunu söylemişti.

Gazeteci Faizal Khamisa tweetinde, "İki gün önce Başkan medyayı düşman olarak niteledi. İki gün önce Milo Yiannopoulos insanlara gazetecileri ateş açarak öldürmeleri gerektiğini söyledi. Bugün bir kişi Capital Gazette'ye ateş açarak gazetecilerin ve başkalarının ölmesine yol açtı. Siz bu insanları nasıl destekleyebiliyorsunuz?" dedi.

Gazeteci Bill Palmer ise "Annapolis saldırganı Jarrod Warren Ramos olarak doğrulandı. Altı yıl önce Capital Gazette'ye karşı dava açıp kaybetmişti. Ancak Trump şiddeti tetikleyene ve gazetecileri günah keçisi olarak ilan edene kadar ortalığı ateşe vermeyi akıl etmemişi. Bu tamamen düşündüğümüz kadar çirkin" diye tweet attı.