ABD'den bir heyetin, Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Havaalanı'nın güvenliği konusunu görüşmek üzere bugün Türkiye'ye bir ziyarette bulunacağı bildirildi.

TRT, Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) bir teknik heyetin Ankara'da görüşmelerde bulunacağını duyurdu. 

Pentagon Sözcüsü Binbaşı Rob Lodewick de, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu hafta, ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir heyet, Afganistan'da Kabil havaalanının güvenliği konusunu görüşmek üzere Türkiye'ye gidecek" demişti.

Lodewick görüşmenin detaylarına ilişkin bilgi vermezken, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesinde 2022 savunma bütçesine ilişkin bir oturumda açıklamalarda bulunan ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, herhangi bir yazılı anlaşmanın henüz olmadığını ancak görüşmeleri ilerlettiklerini söyledi.

Milley, "Bu hafta (Türkiye ile) bir toplantımız var. Sanırım anlaşmanın neredeyse son parçası kaldı. Türkiye adına konuşmak istemiyorum ve nihai bir anlaşmanın sonucunu önceden vermek istemiyorum ama Kabil Havaalanı'nın güvenliğinin sağlanacağı konusunda eminim" demişti.

Bakan Akar: Şu anda asker gönderme gibi bir durumumuz söz konusu deği

Türkiye, "siyasi, mali ve lojistik destek" karşılığında, Eylül ayında NATO güçleri Afganistan'dan ayrıldıktan sonra Hamid Karzai Havaalanı'nın güvenliğini sağlamayı önermişti.

Savunma Bakanı Hulusi Akar dün gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin şu an Afganistan'a ek asker göndermeyi planlamadığını söyledi.