Almanya'da koronavirüs salgının başlangıcından bu yana ilk kez vefat sayısı bini aştı. Ülkede salgınla mücadelede yetkili kurum olan Robert Koch Enstitüsü'nün (RKI) sağlık dairelerinden aldığı verilere göre, son 24 saat içinde bin 129 kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Almanya'da salgının başından bu yana hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 32 bin 107'ye yükseldi.

Robert Koch Enstitüsü'nün bu sabah yaptığı açıklamaya göre, Almanya'da son 24 saat içinde 22 bin 459 yeni vaka tespit edildi. Ülkede toplam koronavirüs vaka sayısı da 1 milyon 680 bini aştı.

Robert Koch Enstitüsü, iyileşenlerin sayısını da yaklaşık 1 milyon 302 bin 600 olarak bildirdi. Son yedi günde 100 bin kişi içinde pozitif vaka sayısının da 141,3 olduğu belirtildi. Bir gün önce bu sayı 149,2 olarak kaydedilmişti.

Tedbirlerin süresi uzatılacak mı?

Almanya'da hükümet ve eyalet yönetimleri, son yedi günde 100 bin kişi içinde tespit edilen pozitif vaka sayısını 50'nin altına düşürmeyi hedefliyor. Bu hedefe ulaşabilmek için ülkede iki haftadır sıkı önlemler uygulanıyor. Yiyecek ve temel ihtiyaç maddeleri satan yerler hariç birçok dükkan ve mağaza ile restoran ve kafe gibi işletmeler kapatıldı. Okullar ve kreşlerin de kapatıldığı ülkede, tedbirler 10 Ocak'a kadar sürecek. Ancak Başbakan Angela Merkel ile eyalet başbakanlarının 5 Ocak'ta yapacağı toplantıda, tedbirlerin uzatılıp uzatılmaması görüşülecek.

Sağlık Bakanı Jens Spahn, Almanya'nın salgınla mücadelede istenen noktaya henüz gelemediğine işaret ederek, bu nedenle 10 Ocak'tan sonra da "kuşkusuz tedbirlerin süreceğini" söyledi. Spahn dün akşam ARD televizyonuna yaptığı açıklamada, bu tedbirlerin nasıl olacağına ise 5 Ocak'ta yapılacak toplantıda karar verileceğini ifade etti.

Aşı ile ilgili tartışmalar

Bakan Spahn, birçok ülkenin sipariş ettiği dozun daha yüksek olmasına rağmen, Almanya'nın aşıda yeterli dozu sağlamadığı yönündeki eleştirilere de yanıt vererek, "Hepimiz kıt koşullarda başlıyoruz" dedi.

Federal Meclis Başkanı Wolfgang Schäuble de Neue Osnabrücker Zeitung'a yaptığı açıklamada, Almanya'nın yeterli miktarda aşı sağlamadığı yönündeki suçlamaları reddetti. "Eleştirileri anlayabiliyorum ama yine de bunun yanlış olduğu kanısındayım" diyen Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Schäuble, sabırsız bir tutum ile "dünyanın yoksul bölgelerindeki insanlardan aşıyı kaçırmamak" gerektiğini söyledi.

Almanya'da koronavirüs aşılarının yapılmasına 27 Aralık Pazar günü başlandı. Sağlık Bakanı Spahn'ın verdiği bilgilere göre, Almanya BioNTech ve Pfizer ile Moderna'nın ürettiği aşılardan 130 milyon doz sipariş etti.