NRW eyalet meclisi önünde toplanan Türkler, sloganlar atarak seçme hakkı istedi.

NRW Yerel Seçimlere Katılma Girişimi Sözcüsü Bahattin Gemici, Türk kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı NRW'de meclis anayasa komisyonunun şu günlerde yeni bir anayasa taslağı üzerinde çalıştığını belirterek istenen bu gerekli değişikliğin yapılması için tam zamanı olduğunu söyledi.

NRW Anayasa Komisyonunda ele alınan konulardan birinin de eyalette yaşayan göçmen kökenlilere yerel seçimlerde seçme hakkı verilip verilmemesi olduğunu ifade eden Bahattin Gemici, anayasa komisyonu ile meclis üyelerini etkilemek için bu eylemi planladıklarını söyledi.

Gemici, her kesimden 95 farklı sivil toplum kuruluşunun desteği ile 6 aydır bu eylem için hazırlandıklarını belirterek, "Vatandaşlarımız 55 yıldır burada yaşıyorlar ama seçme ve seçilme hakları yok. Hollanda'da 30, İsveç'deki göçmenlerin 40 yıldır seçme hakları var. Bu hakkın bize 55 yıl sonra dahi tanınmaması büyük bir haksızlıktır. Biz bunu meclis önünde sesli olarak dile getirmek için harekete geçtik" dedi.

Geçtiğimiz hafta yine NRW meclisi önünde milletvekillerine isteklerini içeren kartlar ile gül verdiklerini ve bu etkinliklerinin sempati topladığını dile getiren Gemici, bu işin peşini bırakmayacaklarını, bu eylemi Almanya çapına yaymak istediklerini söyledi.

- Üç parti destekliyor, iki parti bloke ediyor

NRW Yeşiller Milletvekili Arif Ünal ise eyalet meclisinde grubu bulunan 5 parti olduğunu hatırlatarak bunların içinde Yeşiller başta olmak üzere Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Korsan Partisi'nin yabancılara yerel seçim hakkını desteklediğini, muhalefet partileri Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi ve Hür Demokrat Parti'nin (FDP) ise birlikte hareket ederek bu işi bloke ettiklerini belirtti.

Ünal, yabancı kökenlilere seçme hakkını üç partinin desteklediğini, iki partinin ise karşı çıktığı için üçte iki çoğunluğu şu an sağlayamadıklarını, anayasa komisyonu içinde pazarlıkların devam ettiği bilgisini verdi.

Yerel seçim hakkının çok gecikmiş bir hak olduğunu söyleyen Arif Ünal, "Hakikaten bu demokrasinin bir ayıbı. Çok geç kalındı. Parlamento dışından böyle bir baskının yapılması bence çok güzel. Bunun olması gerekiyor çünkü parlamento içinde yapılan pazarlıkların parlamento dışından da desteklenmesi çok önemli. Artık göçmen kökenli insanlar da burada önemli bir oy potansiyeli oluşturuyor ve bunların istemlerine karşı partilerin sessiz kalamayacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Almanya'da en az 3 ay ikameti bulunan AB üyesi ülke vatandaşları yerel seçimlerde seçme hakkına sahip oluyorlar. Ancak 55 yıldır Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları ve diğer AB üyesi olmayan ülke vatandaşları seçme hakkına sahip değil.