Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıma kararına tepki olarak Rus doğal gazını Almanya'ya taşıması planlanan Kuzey Akım 2 projesinin onay sürecini durdurma kararını aldıklarını duyurdu.

Yapımına 2017 yılında başlanan proje, ABD'nin yaptırım tehditleri nedeniyle dört yıl gecikmeli olarak geçen yıl Eylül ayında tamamlanmış, ancak hattın faaliyete geçmesi için gerekli onayı verecek olan Federal Şebeke Dairesi, onay sürecini Kasım ayında dondurmuştu. Onay ile ilgili kararın yaz aylarına doğru çıkması bekleniyordu.

Scholz, bugün Berlin'de yaptığı açıklamada, Ekonomi Bakanlığından idari onay sürecinin en baştan başlatılmasını istediğini bildirdi. Kuzey Akım 2'nin sertifikalandırılmadan hayata geçemeyeceğini vurgulayan Scholz, sürecin ne kadar zamanda tamamlanabileceği ile ilgili bir soruyu da "Kesinlikle zaman alacaktır" diye yanıtladı.

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanımasının "temelden yeni bir durum yarattığını" belirten Almanya Başbakanı, "Bu nedenle son gelişmeler ışığında bu yeni durumu yeniden değerlendirmek zorundayız. Bu, Kuzey Akım 2 için de geçerli" diye konuştu.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Scholz'un açıklaması, faaliyete hazır durumdaki Kuzey Akım 2'nin belirsiz bir süre için rafa kaldırılması anlamına geliyor. Alman Ekonomi Bakanlığı, geçen yıl Ekim ayında projenin arz güvenliğiyle ilgili olumlu rapor vermiş ve proje onay için Federal Şebeke Dairesine taşınmıştı. Şimdi Ekonomi Bakanlığının olumlu raporunu geri çekerek raporlama sürecini yeniden başlatması gerekiyor.

Scholz, Ekonomi Bakanlığı raporunun geri çekilmesinin "Boru hattının sertifikalandırılmaması için gerekli idari bir adım olduğunu" kaydetti ve Bakanlık'ın değişen koşullar ışığında arz güvenliği ile ilgili yeni bir değerlendirme yapacağını belirtti.

'PUTİN İŞGAL İSTİYOR'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıması ve bu bölgelere barış gücü gönderme kararını da eleştiren Scholz, bunun devletler hukukunun ihlali olduğunu, Putin'in bu şekilde sadece Minsk anlaşmalarını ihlal etmekle kalmayıp Rusya'nın on yıllardır taraf olduğu devletler hukuku çerçevesindeki tüm anlaşmaları ve Birleşmiş Milletler ilkelerini ihlal ettiğini kaydetti. 

Putin'i tüm Ukrayna'yı işgal etmek istemekle suçlayan Scholz, İkinci Dünya Savaşı'ndan yaklaşık 80 yıl sonra Avrupa'nın doğusunda bir savaş tehlikesi baş gösterdiğine işaret ederek "Şu an Avrupa için çok zorlu günler ve saatlere tanık oluyoruz. Bu tür bir felaketi önlemek hepimizin görevi ve buna yardımcı olması için Rusya'ya yeniden çağrıda bulunuyorum" ifadelerini kullandı. (DEUTZCHE WELLE TÜRKÇE)