Suriye'de silahlı muhalif gruplar İdlib eyaletinin güneyinde yer alan Neyrab'a yönelik bir operasyon başlattı. Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye ordusunun Rus Hava Kuvvetleri'nin hava saldırılarıyla muhalifleri püskürttüğünü duyurdu.

Bakanlık yaptığı açıklamada, "Militanlar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin topçu ateşi desteğiyle Suriye ordusunun savunma hatlarını delmeyi başardı" dedi.

Rus RIA Novosti ajansının haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı Moskova'nın Ankara'yla temasa geçerek, silahlı örgütlere verdiği desteği durdurmasını istediği ve bunun ardından Türkiye'nin topçu ateşini durdurduğunu bildirdi.

Açıklamada ayrıca, "Silahlı grupların, Suriye topraklarının içlerine ilerlemesini önlemek için Rus Su-25 uçaklarıyla... taarruza geçen silahlı militan gruplara yönelik hava operarsyonu düzenlendi. Bu da Suriye Silahlı Kuvvetleri'nin gelen tüm saldırıları püskürtmesini sağladı" denildi.

Açıklamada, büyük kalibreli makineli silahlarla donatılmış bir tank, altı zırhlı araç ve beş kamyonun imha edildiği vurgulandı.

Akşam saatlerinde Almanya ve Fransa da tansiyonun düşürülmesi için devreye girdi. Almanya Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada Başbakan Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme yaptıkları belirtildi.

Görüşmede, Merkel ile Macron'un Suriye'deki krizin çözümü için Putin'e kendisi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile biraraya gelmek istediklerini aktardıkları belirtildi. Açıklamada, "Sayın Merkel ve Sayın Macron krize siyasi bir çözüm bulunması amacıyla Sayın Putin ve Sayın Erdoğan ile görüşmek istediklerini dile getirdiler" denildi.

Neyrab'da yoğun çatışmalar

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) İdlib vilayeti kırsalında Suriye ordusunun ele geçirdiği bölgelere sabahtan bu yana tank ve komando sevkiyatı yaptığı belirtiliyor.

Milli Savunma Bakanlığı, İdlib'deki hava saldırısında iki askerin hayatını kaybettiğini, beş askerin de yaralandığını açıkladı. Açıklamada ayrıca, "50'den fazla rejim unsurunun" imha edildiği belirtildi.

TSK'nın topçu ateşiyle de desteklenen muhaliflerin Neyrab'a girdikleri yönünde haberler geliyor.

Anadolu Ajansı "ılımlı silahlı muhaliflerin", İdlib'in güneyinde bir harekat başlattığını ve Neyrab köyüne girdiklerini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı da muhaliflerin, "iki noktada Suriye ordusunun savunma hattını aştıklarını" açıkladı.

Demirören Haber Ajansı (DHA), bölgeye tank ve komando sevkiyatı yapan Türk birliklerinin, Suriye ordusunun ilerleyişini engellemek amacıyla obüsler ve çok namlulu roketatarlarla da ateş açtıklarını bildirmişti.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Suriye güçlerinin geri çekilmemesi halinde askeri bir harekatın her an başlayabileceğini söylemişti.

Reuters haber ajansı ajansı muhaliflerin mevzilerine yönelik Rus hava bombardımanının devam ettiğini, Türk topçusunun destek ateşinin de sürdüğünü duyurdu.

Aynı habere göre bölgede Suriye uçakları ve İnsansız Hava Araçları (İHA) da uçuşlar yapıyor.

 

Moskova görüşmeleri

Cenevre'de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri yüz binlerce sivilin bölgeden tahliye edilebilmesi için ateşkes çağrısı yapmıştı.

Suriye'de dokuz yıldır devam eden savaş Rusya'nın desteğini alan ordunun muhaliflerin son kalesi İdlib'de Aralık ayından bu yana devam eden ilerleyişi ile yeni bir aşamaya gelmiş bulunuyor.

Bölgede daha şiddetli bir çatışmadan kaçınılması amacıyla Moskova'da Türkiye ile Rusya arasında yürütülen görüşmelerde ise bir anlaşmaya varılamadı.

Reuters'a konuşan bir Türk yetkili "Rusya, Türkiye'nin İdlib'den çekilmesi ve gözlem noktalarını tahliye etmesi konusundaki ısrarını başından beri sürdürüyor. İdlib'den çekilmek ya da gözlem noktalarını boşaltmak gündemimizde değil" dedi.

Aynı yetkili, buna karşılık aynı yetkili bölgede ortak devriye sürdürmek de dahil bir çok farklı seçeneğin tartışıldığını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Rusya ile görüşmelerde bir yakınlaşma olduğunu ama bunun istenen düzeye gelmediğini söyledi.