Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın telefonda bir görüşme gerçekleştirdiği açıklandı.

İngiltere Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Johnson görüşmede, Doğu Akdeniz'de tansiyonun yükselmesinden duyduğu kaygıyı Erdoğan'a aktardığı ve Türkiye ile Yunanistan'ın istikşafi görüşmelere başlama kararından duyduğu memnuniyeti belirtiği ifade edildi.

İngiliz Başbakanlığı'nın açıklamasında, "Başbakan, Doğu Akdeniz'de son dönemde yükselen tansiyondan duyduğu kaygıyı dile getirdi. İtidale ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi ve Türkiye ile Yunanistan'ın görüşmelere başlama kararından duyduğu memnuniyeti aktardı" denildi.

Başbakanlık görüşmede ayrıca, Libya ve Dağlık Karabağ'daki son gelişmelerin de ele alındığını bildirdi. Açıklamada, "İki lider görüşmede Libya konusunu da ele aldı ve Başbakan, uyuşmazlığın sona erdirilmesi için siyasi bir çözüme ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Liderler ayrıca Dağlık Karabağ'da Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmalara da değindi. İngiltere, bölgede tansiyonun düşürülmesi çağrısı yaptı" ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada da görüşmede Doğu Akdeniz'deki gelişmeler ve Dağlık Karabağ’da Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan çatışmaların ele alındığı belirtildi.

Açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Birleşik Krallık’ın Doğu Akdeniz konusunda dengeli ve tarafsız bir tutum sergilemesinin, diyalog ve iş birliği çabalarını desteklemesinin ortak menfaat olduğunu ifade etti" denildi.

Erdoğan’ın görüşmede Johnson’a Ermenistan’ın Dağlık Karabağ ve çevresinde işgal ettiği bölgelerden çekilmesi gerektiğini söylediği ifade edildi.

Açıklamada, “Karşılıklı ticaret ve yatırımların artırılması ile 20 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşılması konusunda kararlılıklarını yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Birleşik Krallık Başbakanı Johnson, iki ülke arasında büyük potansiyeli bulunan savunma alanındaki iş birliğinin derinleştirilmesi ve güçlendirilmesi hususunda mutabık kaldı” ifadelerine yer verildi.