Sel KKTC’yi vurdu. Özelikle Girne, Girne Boğazı, Alsancak, Lapta ve Dikmen’de etkili olan yağış, derelerin taşmasına yol açtı. Meydana gelen sel ve toprak kaymaları, can ve mal kaybına neden oldu. 
 

Can kaybı, Lefkoşa-Girne Anayolu’nun Ciklos mevkiinde meydana geldi. Sel sularına kapılan bir araç, içindeki dört kişiyle birlikte dereye yuvarlandı. Arama kurtarma ekipleri sabah saatlerinden itibaren bölgede karadan ve havadan çalışmalar yürüttü. Sabah saatlerinde önce Ciklos mevkiinde bir erkeğin cesedi bulundu. İlerleyen saatlerde Doğanköy’ün 200 metre yukarısında bir erkek ve bir kadına ait iki cesede daha ulaşıldı. Arama çalışmalarında helikopterler ve dronlar da kullanıldı. 

Dereye yuvarlanan araçsa, Doğanköy göletindeki bendin alt kısmında, çamura saplanmış olarak bulundu. Ancak dördüncü kişiye henüz ulaşılamadı. Akşam saatlerinde Girne bölgesinde yeniden başlayan yağmur, arama çalışmalarını aksattı. 

Polis Basın Subaylığı, ilerleyen saatlerde cesetlerine üç kişinin kimliğini açıkladı. Hayatını kaybedenlerin 18 yaşındaki Gaye Soyutok, 21 yaşındaki Tolga Bekçi ve 23 yaşındaki Ahmet Kılıç olduğu bildirildi. 

VUNİ PALACE’DA HASAR BÜYÜK 

Yoğun yağışın etkili olduğu Girne’de Vuni Palace Otel’de de büyük hasar meydana geldi. Taşan dere, Vuni Palace’da birçok odanın su ve çamur içinde kalmasına yol açtı. Sel, oteldeki bazı araçları denize sürüklendi. Onlarca araç kullanılamaz hale geldi. Dün gece Sivil Savunma ekipleri tarafından kurtarılan otel müşterileri başka otellere yerleştirildi. 

Vuni Palace’da incelemelerde bulunan Başbakan Tufan Erhürman, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, otel yetkililerinden bilgi aldı ve bölgede incelemelerde bulundu. 

UBP Genel Başkanı Ersin Tatar da, sabah saatlerinde Vuni Palace’ı ziyaret ederek incelemelerde bulundu. 

Tatar, çok büyük bir felaket yaşandığına ve büyük zarar olduğuna işaret ederek bu bölgede sekiz yıl önce de benzer sıkıntıların yaşandığını kaydetti ve 'Geçen bu sekiz yılda neden önlem alınmadı. Buna bakmak lazım. En azından bundan sonra önlem almak lazım. Bu, ülke servetinin kaybıdır' dedi. 

Otel yetkililerinden Hasan Oscar ise, henüz hasar tespiti yapamadıklarını ancak tesisin büyük zarar gördüğünü söyledi. Oscar, yetkililerin içinde bulundukları olumsuz durumla ilgilenmesini beklediklerini ifade etti. 

LAPTA VE ALSANCAK’TE EV VE İŞLERİNİ SU BASTI, ARAÇLAR SÜRÜKLENDİ 

Aşırı yağışların neden olduğu sellerden en çok etkilenen yerler arasında Lapta ve Alsancak da vardı. Taşan dereler, çok sayıda ev ve işyerlerinin su ve çamur içinde kalmasına neden oldu. Selde sürüklenen çok sayıda araç kullanılamaz hale geldi. Çok sayıda bahçe ve istinaf duvarı yıkıldı. 

Vatandaşlar, dere kenarına yapılan evler ve bahçe duvarlarının suyun akış yolunu daralttığı ve felaketin bu yüzden yaşandığını kaydetti. Vatandaşlar hem mağduriyetlerinin giderilmesi hem de benzer felaketlerin önüne geçilecek önlemlerin alınması konusunda yetkililerden yardım istedi. 

Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser radikal kararlar almak zorunda olduklarını söyledi. Ataser, bu sıkıntıların bir daha yaşanmaması için gerekli adımları hükümetle birlikte atacaklarını ifade etti. 

Lapta Belediye Başkanı Mustafa Aktuğ da, yaraları sarmak için çalıştıklarını ve bu sorunların yaşanmaması için gerekli önlemleri alacaklarını söyledi. 

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali de, ülkenin kurak olmasının 'hiç yağmur yağmayacak' demek olmadığını belirterek, su yollarının tıkanmaması gerektiğini bunu yaşananlarla gördüklerini söyledi. 

Şahali, 'Artık bunu yaşamamak için gereken önlemleri alacağız. Can kaybı çok üzücü. Büyük mal kaybı var. Bu yanlışların bir daha yaşanmaması için gerekli adımları atacağız' diye konuştu. 

DİKMEN’DE EVLERİ SU BASTI 

Dikmen’de yerleşim bölgesinin içinden geçen derenin taşması sonucu bazı evleri su bastı. Vatandaşlar, gün boyu evlerini temizlemek için çaba harcadı. 

KKTC Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi, ülkede yoğun yağışlara bağlı olarak meydana gelen sel ve su taşkınlarıyla ilgili “durum raporu” yayınladı. Kaybolan şahıslar için karadan ve havadan kurtarma çalışmaları yapıldığı ifade edilen raporda, şunlar aktarıldı: 

NALBANTOĞLU’NDA ÖNLEM ALINDI 

“Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesinde ilave önlemler alınıyor. Personel ihtiyaçları giderilmiştir bununla birlikte derenin doluluk oranı risk teşkil etmese de ilerleyen saatlerde yağışın ve yüzey akışının atmasıyla bu seviyenin yükseleceği düşünülerek bazı personelin izinleri iptal edilerek kum torbaları hazırlanmış ve hazırlanmaya devam ediyor. Muhtemel bir baskında bodrum katına girecek su için gerekli önlemler alınıyor. Bodrumdaki hayati önem arz eden cihazlar yukarı katlara alınıyor. Diğer sağlık merkezlerimizde yaşanabilecek sorunlara karşı uyarılar yapılmış ve önlemler alınmaktadır.112 ve ambulans ağı uygun yerlerde göreve hazır beklemektedir.” 

Yağış bugün de sürecek 

Meteoroloji Dairesi Müdürlüğü, dünkü açıklamalarda öngörülen 100 kilogram üzerindeki yağışların azalacağını ve en fazla yağışın doğu kesimlerde metrekareye 50-60 kg olarak beklendiğini bildirdi. 

“Yapılan son meteorolojik değerlendirmeler ve analizler sonucunda, bölgemizde devam eden sağanak veya gökgürültülü sağanak yağışların bugün akşam saatlerine kadar aralıklı olarak devam edeceği, fakat meteorolojik şartlarda meydana gelen değişiklikle dünkü açıklamalarımızdan farklı olarak öngörülen 100 kg ve üzeri yağış miktarının azalacağı ve en fazla yağışın Doğu kesimlerde 50-60 kg/m² olarak gerçekleşeceği beklenmektedir.”