Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu’nun her yıl düzenlediği forumun bu yılki başlığı, "İstismarın Görünmeyen Yüzü" oldu.

Işık Üniversitesi Maslak Yerleşkesinde düzenlenen forumun açılış konuşmasını yapan Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu ve Koruncuk Vakfı Başkanı Avukat Figen Özbek, istismar, ihmal, duygusal, fiziksel şiddet, cinsel taciz gibi çocuğun gelişimini olumsuz etkileyen her türlü davranışın toplum zafiyetine yol açtığını söyledi.

Çocuğun haklarının her alanda korunmasının önemine işaret eden Özbek, "İstismarın görünmeyen yüzü de var. Bu konuda anne ve babalara çok iş düşüyor." diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Ufuk Sezgin de "Duygusal istismarın ruhsal etkileri" üzerine yaptığı konuşmada, bütün çocukların sevgiye ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"İstismarların görünmeyen yüzleri var. Duygusal istismar dediğimiz şey, çok da net görünebilecek şey değildir. Bir ev düşünün her şey şahane, bütün ihtiyaçları karşılanıyor, evin içinde 3 çocuk var ve dışarı çıkmıyor çünkü yasaklanmış olabiliyor. Bu tip istismarlar, çocuğun bütün dünyasını etkiliyor." 

Sezgin, pasif ve aktif istismar olmak üzere iki istismar türünün bulunduğunu aktararak, "Pasif istismar, kasıtlı olarak çocuğa zarar vermek üzere tasarlanmış durumlar. Korkuyla hakaret etmek, reddetmek, onunla alay etmek, utandırmak, küçümsemek, yaptıklarını beğenmemek, korkutmak ve sevgiden mahrum bırakmakla olur. Bu durumlar sonrası çocuk kendini sorgulamaya başlar, tedirginlikler başlar ve yaptıkları davranışlardan dolayı suçluluk hisseder." değerlendirmesinde bulundu.

- "Çocuğun her hareketine eleştirel bakmayın"

Çocuğun her hareketinde eleştirel bakışlara maruz kalmaması gerektiğine dikkati çeken Sezgin, çocuk ne kadar sessiz kalırsa onun "iyi çocuk" olacağı anlamına gelmeyeceğini kaydetti.

Prof. Dr. Sezgin, bu davranışlarda yetişen çocukların depresyon, içe kapanma, sebepsiz ağlamalar, intihar girişimleri düşünceleri, hayvanlara kötü davranışlarda bulunma gibi hareketler sergileyebildiğini anlattı.

- "Aileler uzman desteği istemiyor"

Forumda, yaptıkları araştırmanın bulgularını aktaran GfK Araştırma Hizmetleri Genel Müdürü Fulya Durmuş da araştırmalarının, çocuklarıyla iletişim problemi yaşayan ailelerin sadece onda birinin uzman desteğine başvurduğunu gösterdiğini anlattı.

Bu konuda destek almayanların yüzde 73'ünün uzman desteğine gerek duymadığını aktaran Durmuş, ücretsiz kamu desteğinden haberdar olanların oranının ise yüzde 20 olduğunu anlattı.