Filipinler hükümeti, 11 milyon kişinin etkilendiği Haiyan Tayfunu’nun ardından, lojistik konusunda tarihinin en büyük operasyonunu gerçekleştirdiğini duyurdu.
 
Devlet Başkanı Benigno Aquino’nun danışmanlarından Devlet Bakanı Rene Almendras, hükümetin tayfunun ortaya çıkardığı tahribatın üstesinden gelmeye çalıştığını kaydetti. Almendras, "Bu, Filipinler tarihinin en büyük lojistik operasyonu. Daha bu çaplı bir afetle hiç karşılaşmamıştık" dedi. Almendras ayrıca, "Filipinler’in gücü, bu krizle bir kez daha kanıtlanacaktır" ifadesini kullandı. Hükümetin resmi ölü sayısının 2 bin 200 olduğunu açıklarken, yerel yetkililer ve arama-kurtarma görevlileri, bu rakamın çok daha yüksek olduğunu söylüyor. Bu arada tayfundan en çok etkilenen bölgelere de yardımlar ulaşmaya başladı.
 
Yardım uçaklarının, tayfundan zarar gören Tacloban’daki havalimanını kullanmaya başladığı, ayrıca bölgede sahra hastaneleri kurulduğu belirtildi. Emniyetin tamamen ortadan kalktığı ve yağmalama olaylarının yaşandığı Tacloban’da evlerini ve mallarını kaybeden insanlar da bölgeyi terk ediyor. Arama-kurtarma ekipleri ise en çok yıkımın yaşandığı yerlerde ceset toplamaya çalışıyor. Ekipler, henüz uzak bölgelere ulaşılamadığı için ölü sayısının artabileceğini ifade ediyor.