Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransız TF1 kanalına yaptığı açıklamada, "Putin bu yolda devam ederse Fransa da Mistral satışının iptalini değerlendirecektir" şeklinde konuştu.

Gemilerin dört ay içinde Fransa'nın Atlantik sahilindeki şantiyelerden Rus askerleri tarafından teslim alınması programlanmış durumda. Ancak Laurent Fabius, yaptırımlarda bir ileri safhaya geçilmesi halinde Rus askerlerinin gemileri teslim alamayabileceğini söyledi.

Fransız bakan, "Eğer Putin böyle devam ederse gemilerin satışını iptal etmeyi düşünebiliriz ama başta İngilizer olmak üzere diğerlerinden de Rus oligarkların Londra'daki mal varlıkları konusunda aynı şekilde davranmalarını isteyeceğiz. Yaptırımlar herkese dokunmalı" ifadelerini kullandı.

Mistral kontratı iptalinin Fransa için olumsuz sonuçları olacağını sözlerine ekleyen Fabius, diğer Avrupa ülkelerinin de yaptırım kararı almaları gerektiğini söyledi. Fabius'ün bu ifadeleri Fransa, Almanya ve İngiltere'nin Rusya'ya karşı olası yaptırımların boyutu konusunda anlaşamadıklarının kanıtı olarak yorumlanıyor.

Fransa 2011 yılında Rusya'ya ileri teknoloji donanımlı 2 adet Mistral tipi savaş gemisi satmıştı. Satış kontratının 1 milyar dolardan fazla olduğu belirtilmişti. Satış, bir NATO ülkesinden Rusya'ya ilk önemli askeri teknoloji transferi olması bakımından ABD tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Mistral, güvertesinde konuşlanan 16 adet taarruz helikopterinin yanı sıra 40 adet ana muharebe tankı ya da 13 ana muharebe tankının da yer aldığı 70 adet zırhlı araç, 4 amfibi çıkarma botu ve 450 tam teçhizatlı asker taşıyabiliyor. Gemi öz savunma maksatlı da kullanılabiliyor ve hava savunma füzeleri taşıyor.

Uzmanlar Rusya'nın Mistral'i tercih etmesinin nedeninin, büyük ölçüde Gürcistan'la yaşadığı sekiz günlük savaşın ardından uzun menzilli askeri operasyonlar için yetersiz amfibik filosunu kuvvetlendirme endişesinden kaynaklandığını belirtiyorlar. Rus askeri yetkililer savaş sonrasında "Mistral gibi bir gemimiz olsaydı Gürcistan'ı 40 dakikada yenerdik" ifadelerini kullanmışlardı.