Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye'nin IŞİD ile mücadelede Türkiye'nin önerdiği üç şarta destek vereceklerini söyledi.

Elysee Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kabul eden Hollande, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Erdoğan ile bir süredir Suriye ve Irak konusunu görüştüklerini belirterek konunun daha iyi ele alınması için Erdoğan'ı Paris'e davet ettiğini kaydetti.

Fransa'nın, Irak ve Suriye konusunda etkin mücadele yürütmek istediğini ifade eden Hollande, konuyla ilgili havadan müdahaleye başladıklarını, Irak ordusuna destek verdiklerini, sadece bununla kalmayıp askeri eğitim desteği de sağladıklarını anlattı. 

Hollande, IŞİD'le mücadelede Irak'taki tüm tarafların ortak bir paydada buluşması gerektiğinin altını çizerek şöyle devam etti:

"IŞİD'le mücadelede başta Irak hükümeti olmak üzere tüm tarafların buna destek olması gerekiyor. Mesela Fransa, IŞİD ile mücadeleye havadan destek verdi. Aynı zamanda askeri eğitim ve yardım da yaptık. Zaten bölgede tek bir düşmanımız olmadığının bilincindeyiz. IŞİD ve aynı zamanda Beşşar Esed var. Hala sivilleri, kadın ve çocukları hedef alan saldırılar düzenliyorlar. Uzun zamandır IŞİD ile Esed rejimi arasında bir ortaklık olduğunu düşünüyoruz.”

Türkiye'nin üç şartına destek

Hollande, Türkiye'nin IŞİD'le mücadelede masaya koyduğu üç şartla ilgili "Türkiye ile yapacağımız işbirliği çerçevesinde uçuşa yasak bölge, güvenli bölge ve gerekli malzeme desteğinin sağlanması konusuna destek verilmesi gerektiğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı. 

Özgür Suriye Ordusu'na verdikleri desteği bir kez daha dile getiren Hollande, Suriye'de taşların yerine oturması için ÖSO'ya destek verilmesinin önemine işaret ederek "Kobani'de durum ne olursa olsun ÖSO'ya destek verilmesi gerekli" dedi.

Hollande, IŞİD'le mücadelede Türkiye'nin sadece Kobani'nin gündeme taşınmasından duyduğu rahatsızlığı haklı bularak sadece Kobani'nin değil, Irak ve Suriye'de birçok bölgede aynı şeylerin yaşandığına dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Bu dramın sadece Kobani'de yaşanmadığını biliyoruz. Halep ve Şam gibi, Irak ve Suriye'de birçok kilit şehirde benzer şeyler yaşanıyor. Ama gerekenin yapılması konusunda Türkiye'ye desteğimiz tam."

Hollande, öte yandan Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özellikle üstünde durduğu, Fransa'nın bloke ettiği 17. fasıl (Ekonomik ve parasal politikalar) hakkında yorum yapmadan, adalet ve insan hakları konusunda bloke edilen fasılların açılmasına destek vereceklerini sözlerine ekledi.