Oslo eyalet meclisi Milletvekili Mertefe Bartınlıoğlu, burkanın kamusal alanlarda yasaklanması konusunda aşırı sağ İleri Adım Partisi eski başkanı Carl Hagen tarafından Oslo eyalet meclisine bir tasarı sunulduğunu ancak tasarının kabul görmediğini belirterek "Bu konuda karar ulusal meclisten çıkmalıdır. Yani bir karar alınacaksa tüm siyasi partilerin ortak kararı veya çoğunluğun kararı olmalıdır. Durum ulusal meclisten böyle bir kararın çıkabileceğini gösteriyor" dedi. 

ÖĞRENCİNİN YÜZÜ AÇIK OLMALI
Akerhus üniversitesi rektörü Kari Toverud, eğitimde öğrencilerin yüzlerini kapatmasını doğru bulmadıklarını belirterek, kararın 15 aralıktan itibaren uygulanacağını söyledi. Sağ Partili Eğitim Bakanı Torbjörn Röe İsaksen, kararı olumlu karşıladığını belirterek “bir öğrenci sınıftaki diğer öğrencilerle birlikte ders yapacaksa yüzünü göstermesi doğaldır. Öğretmenlerin de kime eğitim sunduklarını bilmeleri gerekir. Bu nedenle kararı çok yerinde buluyorumö dedi. 
Karar burka kullanan göçmen asıllı öğrencileri kızdırdı. Oslo Üniversitesi öğrencilerinden Somia Salaouatchi, karara tepki göstererek, bugüne kadar ilk iki yıllık eğitim sırasında burka kullanmalarına karşı çıkılmadığını bundan sonra yasak getirilmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi. Somia Salaouatchi "bu kararla göçmen asıllı öğrencilerin eğitim almaları ve topluma katkıda bulunmaları engellenmek istenmektedir" dedi.

 

DHA-Dış Haberler - Norveç - Ünsal TURAN