İskoçya'nın Glasgow kentinde iklim krizine çözümler aramak amacıyla yapılan COP26 zirvesinin altıncı gününde "Cuma Okul Boykotu" geleneğini sürdüren binlerce genç iklim aktivistinin protesto yürüyüşü konuşmaların yapıldığı George Meydanı'nda sona erdi.

İklim aktivisti Greta Thunberg, burada yaptığı konuşmasında COP 26 zirvesinin "başarısız" olduğunu savundu.

"Gelecek İçin Cuma" hareketi, dünyanın dört bir yanında okul çocuklarının, hükümetleri iklim krizi karşısında adım atmaya çağırmak için Cuma günleri okulu boykot ettikleri bir eylem geleneği yaratmıştı.

Hareket 2018 yılında İsveçli öğrenci Thunberg'in okula gitmeyerek İsveç Parlamentosu önünde "İklim için okul boykotu" döviziyle oturma eylemi yapmasıyla başlamıştı. O günden bu yana bazı eylem günlerinde okul boykotuna katılan çocukların sayısı yüz binleri buldu.

Yürüyüşte çok sayıda anti militarist, feminist, 'anti-sömürgeci' sloganın da iklim adaleti talebiyle birleştiği görülüyor

KAYNAK, PA MEDIA

Yürüyüşte çok sayıda anti militarist, feminist, 'anti-sömürgeci' sloganın da iklim adaleti talebiyle birleştiği görülüyor

'Krallar çıplak'

Konuşmasında "Krallarımız çıplak" ifadelerini kullanan Thunberg, BM İklim Değişikliği Zirvesi'ni "iş dünyasının 2 haftalık kutlaması", "işlerin her zamanki gibi sürdürülmesi" ve "çıkar sağlamak için boşluklar yaratılması" olarak yorumladı.

Thunberg, "Krallarımızın çıplak olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

Bugün Glasgow'da yürüyen gençler arasında Greta Thunberg de var

KAYNAK, PA MEDIA

Bugün Glasgow'da yürüyen gençler arasında Greta Thunberg de var

Farklı ülkelerden pek çok aktivist de eylemde, iklim değişikliğinin memleketlerini nasıl etkilediği hakkında konuşmalar yaptı.

Konuşmacılar arasında yer alan Uganda'dan Vanessa Nakate de, Afrika'nın küresel emisyonların sadece yüzde 3'ünden sorumlu olmasına karşın dünyada bu krizden en kötü etkilenen yerler arasında olduğunu söyledi.

Nakate, "Güney küre, iklim krizinin ön saflarında yer almasına karşın, dünya gazetelerinin birinci sayfalarında yer alamıyor" dedi.

eylem

KAYNAK, PA MEDIA

Bugün yapılan eylem ise COP26 boyunca devam eden gösterilerin en büyüklerinden birisi olarak kayıtlara geçti.

Glasgow'daki okul boykotuna katılan 14 yaşındaki Charlie O'Rourke de annesi Cairsty ve kız kardeşi ile yürüyüşe katılanlar arasındaydı.

O'Rourke, COP26'ya katılan ülke liderlerinin insanları dinlemesi gerektiğini ifade ederek, "Sadece kârı düşünmeyin. Gezegenin neye ihtiyacı olduğunu görün" dedi.

"Gelecek İçin Cuma" hareketinin Glasgow ayağından iklim aktivisti Anna Brown ise eylemle birlikte verdikleri mesajı şöyle dile getirdi:

"Mesaj, COP sisteminin çalışmadığı yönünde. Dolayısıyla bu sistemi kökünden sökmemiz gerekiyor. Mesaj, sokaklardaki insanları, gençleri, işçileri dinlemeniz gerektiğidir."

Anna Brown

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon ise İskoç hükümeti ile gençler arasında "anlamlı bir ilişki" kurmaya ve onları karar alma süreçlerine dahil etmeye kararlı olduklarını söyledi.

Sturgeon, "İskoçya olarak iklim meseleleriyle ilgili olarak harekete geçiyoruz. Ama dünyanın dört bir yanından Glasgow'a gelen gençlerin söylediği gibi bu yeterli değil ve daha fazlasını yapmalıyız" ifadelerini kullandı.

eylem

KAYNAK, PA MEDIA

Yürüyüşü örgütleyenler, amaçlarının "yıkıcı bir güç gösterisi" ya da "hükümeti devirmek" değil dünya liderlerine seslerini duyurmak olduğunu söylediler.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson bir soru üzerine gösterilere katılmak için okula gitmemenin "tam da pandeminin genç insanların eğitimine büyük darbe indirdiği bir dönemde aşırı yıkıcı" olduğunu söyledi.

COP26 İklim Konferansı'nda dünya liderleri, gezegenin ısısının sanayi devrimi öncesi döneme göre 1,5 dereceden daha fazla artmaması için atabilecekleri adımları konuşuyor ve taahhütlerini masaya koyuyorlar.

Bilim insanları, iklim değişikliği kontrol atına alınamazsa bunun bedelini en ağır ödeyecek olanın bugünün gençleri olduğuna dikkat çekiyorlar.

Gençler neden yürüyor? 

BBC İskoçya Muhabiri Paul O'Hare'in yürüyüşten izlenimleri

Graham Paisley, Glasgow'daki gençlik yürüyüşüne 14 yaşındaki kızıyla gelmiş. "Amy için geldim" diyor. 

Amy de "Eğer birileri bu konuda bir şey yapacaksa bu genç insanlar olacak. Çünkü bununla yaşamak zorunda olan biz olacağız" diye konuşuyor. 

Patrick Klein Lüksemburglu bir yazılım mühendisi ve 20 yıldır Glasgow'da yaşıyor. Yürüyüşe eşi Julia ve oğulları Philip ile gelmiş. 

50 yaşındaki Patrick politikacılara artık bir şeyler yapmaları gerektiği mesajını vermenin önemli olduğunu söylüyor. 

10 yaşındaki oğlu Philip de "Bugün buraya geldim çünkü güzel bir gelecek istiyorum. Herkesin güzel bir geleceği olmasını istiyorum" diyor. 

Evelyn Acham COP26 zirvesini izlemeye gelen Afrika'daki "Uyan" hareketinden bir gönüllü. Bazı gençlerin okulu, işi herşeyi bir kenara bırakarak iklim değişikliğine karşı aktivistlere dönüştüğünü anlatıyor. 

"Genç insanlar için bu çok acil bir konu çünkü biran önce karar vermeli ve başka şeyler yapmaya geçmeliyiz. Okula dönmemiz geleceğe odaklanmamız lazım" diyor. 

Genç insanların dünyanın dört bir yanında sokaklara döküldüklerini çünkü başka çareleri olmadığını ekliyor. 

Duvar resminde 'Kimseyi geride bırakma: İklim Adaleti' yazıyor

KAYNAK, PA MEDIA

Duvar resminde 'Kimseyi geride bırakma: İklim Adaleti' yazıyor

Gençler neden yürüyüşte olduklarını net bir şekilde ifade ediyor. 

14 yaşındaki Charlie O'Rourke, COP26'ya katılan dünya liderlerinin "karlılık, çıkarlar gibi şeyleri bir kenara bırakıp gezegene kulak vermesini" istiyor. 

Kız kardeşi Edith'i de yürüyüşe getiren annesi Cairsty O'Rourke ise "Çocuklarım ve gelecek kuşakar için buradayım. Birşeyler olması gerektiğini ve gidişi değiştirebilmek için bunların çok çabuk yapılması gerektiğini göstermek için buradayım" diyor. 

COP26'da büyük büyük sözler konuşulduğunu ama şimdi dünyanın dört bir yanında bütün hükümetlerin taahhütlerini yerine getirme zamanı olduğunu ekliyor. 

"İnsan türü olarak bizim için, geleceğimiz için hayati önem taşıyor bu. Ve fazla zamanımız yok" diye konuşuyor. 

Glasgow'daki yürüyüşe İskoçya'nın kuzey bölgelerinden babasıyla gelen 14 yaşındaki Finlay Pringle da gençlerin sevdikleri ve korumak istedikleri şeyler için yürümekte tereddüt etmemesi gerektiğini söylüyor.