İngiltere Baş Bilim Danışmanı Sir Patrick Vallance, koronavirüsün mutasyona uğramış yeni varyantını kontrol altına alabilmek için İngiltere'nin pek çok bölgesinde, daha fazla kısıtlamaya ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Noelde insanların hareketliliğinin daha büyük bir tehdidi doğurabileceğini söyleyen Vallance, açıklamasında önlemleri azaltmak yerine bazı bölgelederde daha da artırabileceklerini belirtti.

Vallance, yeni varyantın, vakaların "daha fazla yayılmasına" yardımcı olacağına inandığını ifade etti.

Varyantın mevcut türden daha tehlikeli olduğunu düşünmek için geçerli nedenlerin olmadığını dile getiren Vallance, daha hızlı yayılabilen bu varyanta karşı önlem için doğru sınırlamalara sahip olmaları gerektiğini vurguladı.

Söz konusu yayılımın hızının arttığını aktaran Vallance, "Pek çok alana yayıldığını görüyoruz" dedi.

İngiltere'nin güneydoğu bölgesinde ve Londra'da hafta sonundan itibaren en yüksek önlemlerin alındığı dördüncü seviye kısıtlamalar ilan edildi.

Türkiye, Fransa, İspanya, Hollanda ve Rusya da dahil olmak üzere 40'tan fazla ülke, varyantın yayılmasıyla ilgili endişeler nedeniyle İngiltere'den gelen uçuşları da yasakladı.

Hükümet dördüncü kademe önlemlerin alındığı Güneydoğu İngiltere ve Londra'da kuralların gevşetilme planlarını iptal ettiğini açıklarken, İngiltere ve Galler'de yaklaşık 17 milyon insana evlerinden çıkmamaları uyarısını yaptı.

Ancak birden üçe kadar olan önlem düzeylerindeki diğer bölgelerde ise 25 Aralık'ta Noel sebebiyle bazı gevşemelere izin veriliyor.

Bilim insanlarından uyarılar

Pek çok bilim insanı da hükümetin hareketsizliğin on binlerce yaşama mal olabileceği ve yeni gerginliğin Birleşik Krallık ve yurtdışına yayılmasıyla "ekonomik, insani ve sosyal bir felaket" riski taşıyabileceği konusunda uyardı.

Manchester bölgesinin halk sağlığı yetkilileri, dördüncü kademe önlemlerin uygulandığı bölgelerden gelen herkesin kendilerini 10 gün boyunca karantinada tutmaları gerektiğini söyledi.

Vallance, virüs varyantının "inanılmaz derecede ciddiye" alınması gerektiğini söylerken, dördüncü kademe önlemlerin önemini de vurguladı.

Guardian'ın haberine göre, University College London'da bulaşıcı hastalık epidemiyolojisi profesörü ve hükümetin Bilimsel Danışma Grubu'nun bir üyesi olan Andrew Hayward, yeni varyantın Birleşik Krallık'ta ve yurtdışına yayılma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Dördüncü kademe bölgelerde yeni varyantın tespti edildiğini ve seyahat kısıtlamalarının da buralarda olduğunu söyleyen Hayward, virüsün yayılımının tüm bölgelerde olduğunu ve ulusal bir kısıtlamanın önemine değindi.

Hayward, yeni varyantın ölümcüllüğünün eskisiyle aynı olması durumunda bile bulaşıcılıktaki artışın, önlemlerin artırılmadığı sürece daha fazla ölüme yol açabileceği görüşünü savundu.

Londra Üniversitesi Epidemiyoloji ve Sağlık Enstitüsünde sağlık psikolojisi profesörü olan hükümetin Bilimsel Danışma Grubu'nda yer alan Robert West de, şu anki önlemlerin virüsün yayılmasını önlemeye yetmeyeceğini söyledi.

West, Uzak Doğu ülkelerinde olduğu gibi sıfır vaka stratejisine geçerek çok daha katı önlemler alınması gerektiğini belirtti.

Dün açıklanan verilere göre Birleşik Krallık genelinde 33 bin 364 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı.

Koronavirüse bağlı 215 ölüm gerçekleşirken, toplum ölüm sayısı ise 67 bin 616'ya ulaştı.