Beyaz Saray Basın Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında İran’ın füze denemesi yaptığına ilişkin soruları cevapladı.

Earnest, İran’la yapılan nükleer anlaşmanın amacının Tahran yönetimini nükleer silah yapımından uzak tutmak olduğunu ve balistik füze denemesinin bu anlaşmanın ihlali olmadığını belirtti.

Earnest, “Bu anlaşmanın ihlali anlamına gelmez. İran'ın balistik füze denemesi en az bir tane BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararıyla çakışabilir. Gerçek şu ki biz hala İran’ın balistik füze denemesi yapmasının BMGK'ya taşınıp taşınmamasını gözden geçiriyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de günlük basın toplantısında durumu yakından takip ettiklerini belirtti.

Kirby, “Eğer bu son haberler doğruysa, gerekli adımları atacağız. Buna gözümüzü kapatmayacağız ve hiçbir mazeret getirmeyeceğiz” dedi.

İran’ın balistik füze denemesinin İran’la yapılan nükleer anlaşmayla bir bağlantısı olmadığını belirten Kirby, şunları söyledi:

“Daha fazla bilgi elde etmeye çalışıyoruz. Şunu net bir şekilde belirtmek isterim ki eğer doğruysa, Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nı (JCPOA) ihlal etmez. Eğer doğrulanırsa, o zaman biz BMGK'da gündeme getireceğiz.”