ATO’nun Ekim ayı olağan meclis toplantısı, Tarkan Kulak başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda konuşan ATO Başkanı Atila Menevşe, Schengen vizesi konusunda yaşadıkları sorunu dile getirdi. Menevşe, “Odamızın girişimleriyle İngiltere Vize ofisini odamız bünyesinde hizmete açmıştık. Yalnız bu ofis Birleşik Krallık vizesi geçerli olan ülkelere Vize tanzim edebilmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin ortak Vize sistemi olan Schengen ise ilimizde halen mevcut değildir. Bu vizeyi veren ofislerin başka illerde açıldığını biliyoruz. Bu nedenle Adana ve Mersin oda ve borsalarımızın katılımıyla 13 oda ve borsa adına Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Sayın Eberhard Pohl’e yazı yazdık ve 3 bin 200 dış ticaret şirketi, 7 milyon nüfus ve 17 milyar dolar ciroya sahip bölgemiz adına ilimizde IDATA Vize ofisi kurulmasını talep ettik. Bu girişimimizi de takip edeceğiz. Bu girişimimiz neticesinde ilimizde bir Schengen ofisi kurmayı hedefliyoruz.” dedi.

Eylül ayı mizanı ve yönetim kurulu faaliyet raporunun okunup kabul edilmesinin ardından gündemdeki konulara ilişkin gelişmelere değinen Atila Menevşe, Adana’nın öncelikli sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin 22 maddelik raporu Bakanlar Kurulu'na taşıdıklarını söyledi. 

Menevşe, ATO’nun yanı sıra Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Borsası ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi tarafından hazırlanan ortak raporda yer alan başlıkları şöyle sıraladı: “Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi kamulaştırma çalışmalarının tamamlanması ve Adana sahilinde Çukurova Bölgesi’ne hizmet edecek yeni bir limanın inşaatına başlanması. Adana-Ankara hızlı tren projesinin ilk aşamada faaliyete geçirilmesi. Adana’nın IPARD ve IPA-BROP Programı’na dahil edilmesi. Metronun Ulaştırma Bakanlığı’na devredilmesi ve metro hattının uzatılması. Adana Şakirpaşa Havaalanı’na ilişkin uçuş mania planının yeniden belirlenmesi. Sektörel sanayi sitelerinin TOKİ tarafından çözümlenmesi. Adana’da sulama alanlarının genişletilmesi. Çukurova Havaalanı açıldıktan sonra Adana Şakirpaşa Havaalanı’nın Uzay ve Havacılık Fakültesi, Uçak Bakım Onarım Merkezi ve Uçak Fabrikası’na dönüştürülmesi. AdanaGüney Kuşak Çevre Yolu’nun tamamlanması. Türkiye’de ithal ikameli ürünlerde (pamuk ve yağlı tohumlar) primlerin piyasa fiyatlarına göre verilmesi ve ekimden önce açıklanması. Yatırım teşviklerinin ilçe ve sektörel bazda verilmesi ve teşvik programında işsizliğin birinci kriter olarak ele alınması. Zeytinlik alanlarda sanayi yatırımlarına izin verilmesi. Doğalgaz-ikili ticari anlaşmalarında yüzde 50 mal mukabili. Süresi biten ıslah OSB uygulamasına ilişkin yasal düzenlemedeki sürelerin uzatılması. Online sendika kayıt sistemine geçilmesi. İş kazası ve meslek hastalığı halinde SGK’nın işverene rücu hakkı. İş güvencesi yasasında işverenin sorunlarının çözümü. Kıdem tazminatı fonunun düzenlenmesi. AVM ve büyük mağazalar yasasının çıkarılması. Elektrik faturalarındakiTRT payının yüzde 1’e indirilmesi. Yerli kömür kullanımının desteklenmesi ve istinaf mahkemelerinin kurulması.”

Toplantının son bölümünde söz alan ATO Meclis Üyesi Halil Avcı, inşaat sektöründe önemli sıkıntılar yaşatan 'havaalanı mania' sorununun çözüme kavuşturulmasını istedi. Avcı, “Şu anda mania sorunu denildiğinde akla ilk gelen yapı, Adana Emniyet Müdürlüğü’nün halen inşaatı süren yeni binasıdır. Oysa sorun bundan ibaret değil. Mevcut mania alanı sadece yüksek binaları kapsamıyor. Petrol istasyonu, fabrikalar, hastaneler ve okulları da kapsıyor. Mania alanında 163 adet yapı bulunuyor. Olaya daha geniş perspektiften bakılması ve buna göre köklü bir çözüm üretilmesi gerekiyor.” diye konuştu.