İran’ın nükleer programına ilişkin kalıcı bir yol haritası konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.
 
AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Asthon ile İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif,  İran ile 5+1 ülkeleri arasında Viyana’da devam eden nükleer müzakerelerin bugünkü oturumu öncesi basına açıklama yaparak, kalıcı bir yol haritası konusunda uzlaştıklarını ifade ettiler.
 
Asthon ile Zarif, yol haritasının detayları konusunda bilgi vermezken, 17 Mart’ta Viyana’da tekrar bir araya gelme kararı aldıklarını bildirdiler. 
 
BM Güvenlik Konseyinin daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya’dan oluşan 5+1 ülkeleri ve İran arasındaki nükleer görüşmeler bu hafta başında Viyana’da başlamıştı. Asthon’ın da katıldığı görüşmelerde, Cenevre anlaşmasının uygulanmasına ilişkin gelişmelerin ele alındığı ve anlaşmanın uygulanması için tanınan altı aylık sürenin sonunda uygulanacak yeni kurulların belirlendiği belirtildi.
 
 İran ile 5+1 ülkeleri geçen yıl Kasım’da, Cenevre’de bir anlaşma imzalayarak anlaşmanın altı ay süreyle uygulanmasının izlenmesini kararlaştırmışlardı.
 
 İran, uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirme faaliyetlerini durdurmayı ve sahip olduğu zenginleştirilmiş uranyumu da yüzde 5 oranına düşürmeyi taahhüt etmişti. Cenevre anlaşmasının uygulanması için tanınan altı aylık sürede Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) İran’a gönderdiği müfettişler vasıtasıyla anlaşmanın uygulanmasını gözetleme ve denetleme görevini üstlenmişti. Cenevre anlaşmasının uygulanması için tanınan süre nisanda sona erecek.
 
İran’ın tanınan süre içinde uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya alması ve Cenevre anlaşması ile üstlendiği yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde kendisine uygulanan yaptırımlar da kaldırılacak.