Kırım'daki referandum sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus parlamentosunda konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılarak Rusya'ya bağlanmaya karar verdiği referandumun "demokratik ve uluslararası hukuk" çerçevesinde gerçekleştiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Kırım, BM'nin şartlarına uygun bir şekilde bağımsızlığını ilan etti. Ukrayna da bu hakkını kullanmış ve SSCB'den çıkmıştı. Şimdi bunu Kırımlıların yapmasını neden istemiyorlar" dedi.

'Kırım konusunun hepimiz için tarihi bir önemi var" diyen Rusya Devlet Başkanı Putin, "Pek çok Rus askeri, Kırım ve Rusyan'ın ortak tarihinde rol almıştır. Sivastopol limanı Rusya'nın Karadeniz'deki donanmasına uzun seneler ev sahipliği yapmıştır. Kırım, Rusya'ya çok benzeyen bir bölgedir ve Rusya'dan ayrı değildir" şeklinde konuştu.

'KIRIM'DA ÜÇ DİL OLACAKTIR'
Referandumun Kırım'ın tercihini ortaya koyduğunu ileri süren Putin, "Kırım halkına destek çıkmak durumundayız. Bundan sonraki süreçte de Kırım da üç dil olacaktır, Rusca, Tatarca ve Ukraynaca" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da yaşayan Rus kökenlileri de korumaya devam edeceklerini belirterek, "Onlar demokratik bir ülkede yaşamayı hak ediyorlar" ifadelerini kullandı.

'RUSYA İLE KORKUTANLARA İNANMAYIN' 
Putin sözlerini şöyle sürdürdü: "Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne her zaman saygı duyduk. Sizi Rusya ile korkutanlara inanmayın. Biz Ukrayna'nın bölünmesini istemiyoruz, bizim buna ihtiyacımız yok. Kırım, asırlarca olduğu gibi orada yaşayan halkların toprağı olarak kalacak. Kırım bizim ortak mirasımız. Burası stratejik bir bölge ve sadece Rusya'nın sürdürülebilir egemenliği altında kalabilir."

'ABD SİYASETİNİ NUMLU BELİRLİYOR' 
Rus parlamentosundaki konuşmasında ABD'ye sert eleştiriler yönelten Putin, Washington'un dış politikasını uluslararası kurallarla değil, "namlunun ucu" ile belirlediğini ileri sürerek şöyle konuştu:

"Bizi yaptırımlarla tehdit ediyorlar. Biz zaten bir dizi sınırlamayla yaşıyoruz. Rusya'yı köşeye sıkıştırma politikası bugün de devam ediyor. Politikalarımızı uyguladığımız için bizi köşeye sıkıştırmak istiyorlar. Ama her şeyin bir sınırı var."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in konuşması sonrası, Rus parlamentosunun Kırım'ın bu ülkeye bağlanmasını oylaması bekleniyor.