KKTC’nin kuruluşunun 35’inci yıldönümüne katılan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Londra temsilciliğinde düzenle­diği basın toplantısında, yurt dışın­daki soydaşlarını önemsediklerini ve 4’lü koalisyon hükümeti olarak, kendilerini dışlanmış hissetmeme­leri için ellerinden ne gelirse yap­maya hazır olduklarını söyledi.

Bakan Özyiğit, yurt dışında yaşa­yan Kıbrıs kökenli vatandaşlarının Ata vatanlarıyla bağlarını koparma­mak için mücadele içinde oldukla­rını vurgulayarak, Türk Dili ve Kül­türü Okullarının bu misyonu üstlen­diğini belirtti, “Okullar, Kıbrıs Türk toplumunun birarada tutulması için zemindir” dedi.

Londra Temsilciğinde Büyükelçi Oya Tuncalı, KKTC İlköğretim Da­iresi Başkanı İlkşen Varoğlu Atik, Londra Eğitim Ataşesi Gülgün Öz­çelik ile basınla biraraya gelen Ba­kan Özyiğit, KKTC’nin 35’inci yıldö­nümü nedeniyle geldiği başkentte, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile biraraya geldiğini belirterek, okul­lardaki eğitimin daha ciddi ele alı­nacağını kaydetti. Britanya’daki va­tandaşlarının çeşitli nedenlerle bu­raya geldiklerini, yaşam mücadelesi verirken yaşadıklarını ülkenin de bir parçası olduklarını vurgulayan Bakan Özyiğit, “Ancak bir yandan da Ata vatanlarındaki kardeşleri ile bağlarını koparmamak için mü­cadele içindeler. Buradaki kardeş­lerimizin yaşamlarına dokunmak, kendi ağızlarından sorunlarını din­lemek için geldim. Öğretmen arka­daşlarımızla ve Eğitim Ataşemizle de konuştuk. Türk Toplumu Futbol Federasyonu ile biraraya geldik. Hü­kümet olarak yurt dışında yaşayan Türkleri önemsiyoruz. Onlar için daha başka neler yapabiliriz, onla­rın arayışında olacağız.” dedi.

Kıbrıslı Türklerin bir bütün oldu­ğunu, yurt dışında yaşayıp da mem­lekette çeşitli ekonomik bağları ol­duğunu bildiklerini kaydeden Eği­tim ve Kültür Bakanı, şöyle devam etti; “Yurttaşlarımız kendilerini dış­lanmış hissetmesinler diye elimiz­den ne geliyorsa yapmaya Hükümet olarak hazırız. Nineleri, ataları, de­delerinin dilini, kültürünü öğren­melerini istiyor ve önemsiyoruz. Aynı kimliğin, kültürün bir parçası olduklarını bilmelerini istiyoruz. Gençlerin, askerin sorununun öne­minin farkındayız, bunun için bir dizi önlem aldık. Askerlik erteleme­lerinin online yapılabilmesi için de önlemler aldık. Artık bundan sonra internet üzerinden, bir kere sisteme kaydolduktan sonra düzenli olarak yapılacak. Yaşamı onlar için kolay­laştırmak istiyoruz. Gençlerimizin bir gün vatanlarının siyasal, sosyal, ülke yaşamına dokunmasını istiyor ve orada onlara yaşanabilir bir or­tak sağlamak istiyoruz. Okullardaki öğrenci sayısının giderek azalma­sını daha ciddi araştıracağız”.

Toplantının soru-cevap bölü­münde, Türk Dili ve Kültürü okul­larında öğrenci sayısının nüfusun artmasına karşılık, azaldığına ilişkin soruya Eğitim ve Kültür Bakanı, ne­denini daha derinden, ciddi olarak araştırmak gerektiğini söyledi. Ek­sikliklerin çıkarılması, öğretmenle­rin denetlenmesi üzerinde duran Bakan, “ Okulların misyonu, Kıbrıs Türk kültürünü, kimliğini alarak, vatanın bir parçası olarak çocuk­larımızın yetişmeleri, yetiştirilme­leridir. Kıbrıs Türk toplumunun birarada tutulması için okullar bir zemindir. “ şeklinde yanıt verdi.

Eğitim müfredatıyla ilgili soruya ise, “ Kıbrıs’ta müfredat yeniden dü­zenlendi. Daha kısa sürede mater­yallerin gönderilmesi, çağdaş sa­natçıların, yazarların öğrencilerle buluşturulmasında da yarar var” şeklinde cevapladı.

Londra’da 33 okulda yaklaşık 3 bin öğrenci bulunduğunun, bunun ise 5-18 yaş arası Türkçe konuşan­ların ancak yüzde 10’undan aşağı olduğu belirtildi.

Kuzey Kıbrıs’ta yaklaşık 150 ül­keden 102 bin üniversite öğrencisi bulunduğunu ve yüksek öğrenimde kalite gelmesinin doğal yaklaşımları olduğunu da kaydeden Bakan, İn­giltere’deki üniversitelerle işbirliği ve kampüs açılması görüşmelerinin devam ettiğini ekledi.

Üniversitelerde sadece sayısal artırımı değil, kaliteyi de artırmayı hedeflediklerini belirten Eğitim ve kültür Bakanı, dünya kritelerini ta­kip etme durumunda bulundukla­rını da ifade etti.