Türk vatandaşlarının AB'ye ya da Macaristan'a kolaylaştırılmış vize ya da vizesiz bir şekilde yolculuk yapmaları bizim için sorun teşkil etmiyor. Çünkü Macar vatandaşları da vizesiz bir şekilde Türkiye'ye giriş yapıyor” dedi.

Macaristan Devlet Bakanı Janos Lazar, Türkiye'nin sığınmacı krizinin çözümü için çok önemli teklifler sunduğunu, Macar hükümetinin durumun kontrol altında tutulması için Türkiye'ye yardımcı olunması taraftarı olduğunu söyledi.

Bakan Lazar, düzenlediği haftalık basın toplantısında Macar hükümetinin Türkiye-AB zirvesi hakkında duruşunu açıkladı.

Zirveye Türkiye ve Almanya'nın ikili görüşmeler neticesinde ortak çözüm önerisi ile geldiğini, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun Türkiye'nin teklifinin daha detaylı incelenebilmesi için tartışmaların askıya alınmasını istediğini söyledi.

Türk vatandaşlarına tanınması düşünülen vize muafiyetinin Macaristan için sorun teşkil etmediğini ama önceliğin Ukrayna vatandaşlarına verilmesi gerektiğini belirten Lazar, “Macar hükümetine göre eğer AB'de birisine vize muafiyeti tanınacaksa bu öncelikle Ukrayna olmalı. Macaristan Ukrayna'nın yanında duruyor. Eğer AB ve Türkiye arasında vize muafiyeti söz konusu ise bu paralel olarak Ukrayna'ya da tanınmalı. Türk vatandaşlarının AB'ye ya da Macaristan'a kolaylaştırılmış vize ya da vizesiz bir şekilde yolculuk yapmaları bizim için sorun teşkil etmiyor. Çünkü Macar vatandaşları da vizesiz bir şekilde Türkiye'ye giriş yapıyor” şeklinde konuştu.

Sığınmacılar için Türkiye'ye yapılması düşünülen yardım konusunu da değerlendiren Lazar, “Macaristan sığınmacı krizi ile mücadele konusunda AB yardımlarının öncelikle Balkan ülkelerine, Bulgaristan, Sırbistan ve Makedonya'ya yapılması taraftarı ama Macar hükümeti Türkiye'ye ciddi maddi yardım yapılmasına da karşı değil” dedi.