YPG'nin de içinde olduğu ABD destekli SuriyeDemokratik Güçleri, IŞİD'in kontrolündeki Menbic'i ele geçirmek için operasyon başlattı.Reuters'a konuşan ABD'li yetkililer 'Menbic cebi' olarak bilinen bölgeye yönelik operasyona Türkiye'nin de destek verdiğini söyledi. Operasyona katılan güçler arasındaYPG de var, ancak Menbic alındıktan sonra Türkiye'nin hassasiyeti doğrultusundaYPG'liler bölgeden çekilecek.

TÜRKİYE İKİ GÜVENCEYLE İKNA EDİLDİ

TürkiyeABD destekli Menbic operasyonu öncesi iki güvenceyle ikna edildi. Operasyona katılanların 5'te biri YPG'li. Ayrıca ABD Ankara'ya Menbic IŞİD'in elinden alındıktan sonraYPG'lilerin bölgeden çekileceği garantisini verdi.

IŞİD'İN ELİNDEKİ SON GEÇİT, AVRUPA KAPISI

Amerikan ordusundan bir yetkili, Menbic cebi olarak bilinen Türkiye sınırındaki 80 kilometre uzunluğundaki Menbic - Mare hattı için "Onların (IŞİD) elindeki son geçit olması nedeniyle burası önemli" dedi. Operasyon Türkiye sınırı boyunca uzanan ve IŞİD'inAvrupa'dan gelen militanlarının Suriye'ye geçişi için lojistik üs olarak kullandığı rotayı kapatmayı amaçlıyor.


ABD: 6'DA BİRİ 
YPG'Lİ

Yetkililer, Türkiye'nin PKK'nın Suriye kolu YPG'nin Fırat'ın batısında geçmemesi yönündeki kırmızı çizgisi nedeniyle Menbic operasyonuna katılan muhaliflerin sadece 5 ya da 6'da birinin YPG'lilerden oluştuğunu ifade etti.

ABD'NİN SÖZLERİNİ YALANLAYAN AÇIKLAMA

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ise operasyona katılan muhaliflerin büyük bölümünü, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'ye mensup militanların oluşturduğunu belirtti. Bu açıklama, operasyona katılımın büyük oranda Suriyeli Araplardan olacağını söyleyen ABD'li yetkililerin ifadesiyle çelişiyor.

YPG BÖLGEDEN ÇEKİLECEK

Aynı yetkililer Menbic'n IŞİD'in elinden alınmasının ardından operasyona katılanYPG'lilerin bölgeden çekileceğini belirtti. Bir yetkili, "Menbic'in alınmasının ardından anlaşma şu, YPG orada kalmayacak. Dolayısıyla geleneksel olarak Suriye Arap toprağı olan bölge Suriyeli Araplarda kalacak" ifadelerini kullanıp, Türkiye'nin de operasyonu desteklediğini ekledi.

TÜRKİYE KARADAN DESTEK VERİYOR

IŞİD karşıtı koalisyon uçaklarının operasyona havadan, Türkiye'nin de sınır boyunca top atışlarıyla karadan destek verdiği belirtildi.

ABD ÖZEL KUVVETLERİ DE OPERASYONDA

Operasyona ABD özel kuvvetlerden askerler de katılıyor. Bir yetkili Amerikan askerlerinin ön cephenin gerisinden YPG ve Arap güçlerine danışmanlık yaptığını söyerken, "Operasyonu tamamlamak için Suriyeli savaşçılara olabildiğince yakın duruyorlar. Ancak çatışmalara katılmıyorlar" dedi.

3'Ü ÇOCUK 15 SİVİL

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ABD öncülüğünde Menbic'e son 24 saatte düzenlenen hava saldırılarında üçü cocuk, 15 sivilin öldüğünü belirtti.