Litvanya’ya resmi ziyarette bulunan Byden, Baltık haber ajansı BNS’ye yaptığı açıklamada, Rusya’nın bölgedeki eylemleri ve buna karşılık olarak NATO’nun artan varlığının çeşitli olaylara neden olabileceği uyarısında bulundu.

Rusya’dan doğrudan bir askeri tehdit hissetmediklerini bildiren Byden, “İsveç, Rusya’nın siyasi hedeflere ulaşmak için askeri gücünü kullanma niyetini ve bölgede kuvvetlerini artırdığı bir ortamda yaşıyor. Diğer yandan NATO da varlığını artırıyor. Baltık Denizi bölgesinde NATO ile Rusya orduları arasında çatışma çıkabilir" ifadelerini kullandı.

Muhtemel bir çatışmanın İsveç’i etkileyeceğini söyleyen Byden, Baltık Denizi çevresindeki diğer ülkelerle birlikte sorumluluk almaya hazır olduklarını kaydetti.

Çatışmaların Rusya’nın kışkırtıcı eylemleri nedeniyle olabileceğini iddia eden Byden, son yıllarda Rus savaş uçaklarının Baltık Denizi üzerindeki uçuşlarına ilişkin olarak da, “Rus uçakları İsveç’e tehlikeli mesafeye kadar yaklaşıyorlar. Bunu kabul etmek çok zor. Neden böyle yaptıklarına da anlam veremem” diye konuştu.

Öte yandan Byden, bölgede değişen jeopolitik durum nedeniyle İsveç’in zorunlu askerlik uygulamasını geri getirmesi gerektiğini savundu.