ABD Başkanı Barack Obama ve Küba lideri Raul Castro, Panama'da bugün başlayan Amerika Devletleri Zirvesi'nden önce selamlaştı ve el sıkıştı.

 

 

Geçen aralık ayından bu yana ilk kez karşı karşıya gelen Obama ve Castro, 7. Amerika Devletleri Zirvesi'nin açılış töreni için Panama'da bulunuyor.

 

 

İki lider tören başlamadan önce zirveye katılan bir grup liderin arasında kısa bir süre konuştu. Selamlaşıp tokalaşan iki ülke liderlerinin tarihi önem taşıyan resmi görüşmeler yapması bekleniyor.

 

 

Küba ve ABD liderlerinin, 50 yılı aşkın süredir bugün yapılması planlanan gibi bir görüşmeye katılmadığı biliniyor.

 

 

ABD Başkanı Obama, zirveden önce yaptığı açıklamada, Küba ile ilişkilerde buzların erimesinin Küba halkının yaşam kalitesini iyileştirmesini ümit ettiğini ifade etti.

 

 

Obama'nın, Raul Castro ile zirvede yapacağı görüşmeyi, ABD'nin Küba'yı "terörü destekleyen ülkeler listesi"nden çıkarma kararını açıklamak için bir vesile olarak kullanabileceği de tahmin ediliyor.

 

 

ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Roberta Jacobson, şubat ayında Küba'nın terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkarılma talebini olumlu karşıladıklarını açıklamıştı.

 

 

Küba, daha önce Amerika Devletleri Zirvesi'ne hiç katılmamıştı. Panama'daki yedinci zirve, ilk kez 35 ülkenin temsil edildiği Amerika Devletleri Zirvesi olma özelliği de taşıyor.

 

 

Muhabir: Gamze Türkoğlu Oğuz