ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Ukrayna'daki Rusya yanlısı silahlı gruplar üzerindeki etkisini kullanmaya çağırdı.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre Obama, Moskova’nın talebi üzerine, Putin ile telefonda Ukrayna'yı konuştu.

Açıklamada, "Obama’nın, Rusya hükümetinin, Ukrayna yönetimini istikrarsızlaştırma ve zayıflatma tehdidinde bulunan Rusya yanlısı silahlı ayrılıkçıların eylemlerine desteğine yönelik derin kaygılarını dile getirdiği" kaydedildi.

Obama’nın Ukrayna’daki tüm gayri nizami kuvvetlerin silahlarını bırakması gerektiğine vurgu yaptığı ifade edilen açıklamaya şöyle devam edildi:

“Obama, Putin’i, ele geçirdikleri binalardan ayrılmaları yönünde ikna etmek için, bu Rusya yanlısı silahlı gruplar üzerindeki etkisini kullanmaya çağırdı. Başkan Obama, Rusya’nın, tansiyonu azaltmak için Ukrayna’nın doğu sınırından askeri güçlerini geri çekmesinin önemini teyit etti. Obama, Rus yetkililerin söylemlerine rağmen Ukrayna hükümetinin kaydadeğer bir itidal göstermeyi sürdürdüğüne işaret etti ve ademi merkeziyetçi bir iktidar yönünde somut adımlar önererek ve kapsayıcı anayasal reformları takip ederek, 25 Mayıs’ta  adil ve özgür bir cumhurbaşkanlığı seçimi yapmak için ülkeyi birlik içinde tutma çabalarından dolayı Ukrayna hükümetine takdirlerini dile getirdi".

Açıklamada, "Obama’nın Ukrayna’ya yönelik eylemlerinin sonucu olarak Rusya’nın büyüyen siyasi ve ekonomik izolasyonuna dikkati çektiği ve eğer eylemlerinde ısrar ederse, Rusya’nın halihazırda maruz kaldığı maliyetin artacağını açıkça belirttiği" bildirildi.

Görüşmede, önümüzdeki günlerde Cenevre’de yapılacak toplantıyı hatırlatan Obama’nın, "bu konuda diplomatik çözümün hala mümkün olduğuna inanmasına rağmen, bunun, Ukrayna sınırındaki Rus askeri tehdidi, Ukrayna’daki silahlı provokasyonlar ve Kremlin yetkililerinin tansiyon artırıcı söylemlerinin olduğu bir ortamda başarılı olamayacağına dikkati çektiği" ifade edildi.