1 Mayıs İşçi Bayramı bu yıl Olağanüstü Hal altında kutlanıyor. Trafiğe kapatılan ve yoğun güvenlik önlemi alınan Taksim'de 1 Mayıs kutlamasına bu yıl da izin verilmedi. Kutlamaların resmi adresi Bakırköy olacak.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Devrimci İş Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 1 Mayıs kutlamasını Bakırköy Halk Pazarı’nda yapacak.

Kutlama öncesi yapılan ortak açıklamada, “Olağanüstü Hal’e, Kanun Hükmünde Kararnamelere ve tek adam rejimine, kıdem tazminatı gaspına, taşeron köleliğine ve kamu emekçilerinin iş güvencesinin kaldırılmasına 'Hayır' demek için 1 Mayıs’a” çağrısı yapıldı.

HAK-İŞ Taksim Anıtı'na çelenk bırakırken, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Devrimci Anarşist Faaliyet, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Devrimci Yolda Özgürlük, Emek ve Özgürlük Cephesi, Maltepe Sokak Kültür Derneği, Mücadele Birliği Platformu, Partiza, Proleter Devrimci Duruş, Sosyalist Dayanışma Platformu ve Birleşik Devrimci Parti ise 1 Mayıs'ta Taksim’de buluşacaklarını duyurdu.

Taksim'de bariyerli 1 Mayıs önlemi 

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs nedeniyle Taksim ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Polis, Taksim Meydanı ve Cumhuriyet Anıtı'nın çevresini bariyerlerle çevirdi.

İstanbul metrosunun Osmanbey, Taksim ve Şişhane istasyonları sabah 05:00'ten itibaren kapatıldı. Metro seferleri bu istasyonlardan transit geçişle yapılıyor. Kabataş-Taksim ve Karaköy-Tünel finüküler hattı da kapalı. Beşiktaş, Kabataş ve Karaköy iskeleleri de çalışmıyor. Tarlabaşı, Gümüşsuyu ve Sıraselviler'ın aralarında olduğu çok sayıda yol kutlamalar sona erene dek trafiğe kapalı olacak.

Türkei Istanbul Terror Polizei Sicherheit

İstanbul genelinde 30 binden fazla emniyet görevlisi mesai yapacak. 

"Kanlı 1 Mayıs" olarak anılan 1977'deki kutlamalar sırasında Kazancı Yokuşu'nda 34 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından her yıl tartışmaların odağı olan Taksim'de en son kutlama 2012 yılında yapılmıştı.

Ankara'da 1 Mayıs kutlaması 

Başkent Ankara'da iki ayrı kutlama olacak. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB Kolej Meydanı'nda toplanacak. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ise 1 Mayıs’ta Tandoğan'da buluşma çağrısında bulundu.

Avukatlardan 1 Mayıs için kriz masası 

Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Katılımcı Avukatlar, İstanbul Özgürlükçü Hukukçular Platformu ve Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, 1 Mayıs için kriz masası kurdu.

1 Mayıs’ta gözaltına alınanlar ya da gözaltına alınanlara hukuki destek verilecek.

Liderlerden 1 Mayıs mesajı 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yayınladığı mesajda "1 Mayıs'ın barış ve kardeşliğin egemen olduğu, provokasyonlardan uzak bir bayram havasında kutlanmasını temenni ediyorum" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım da sağduyu çağrısında bulunarak "1 Mayısların bütün dünyada ve ülkemizde toplumsal barışı ve sağduyuyu güçlendiren bir bayram olarak yer alması en içten temennimizdir" açıklamasını yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mesajında ise mühürsüz pusula tartışması yer buldu.

Kılıçdaroğlu, "YSK kararı ne olursa olsun herkes biliyor ki ‘Hayır’ kazandı. Bu nedenle 1 Mayıs, haksızlığa, eşitsizliğe, adaletsizliğe ve baskılara karşı 16 Nisan’da gösterdiğimiz dayanışmayla bütünleşmelidir” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın Kandıra Cezaevi'nden gönderdiği 1 Mayıs mesajında ise "Hepinizi, tüm halklarımızı yeniden ve daha güçlü 'Hayır' demek ve hayırlı bir bayram etmek için 1 Mayıs alanlarına çağırıyorum" ifadesi yer aldı.

© Deutsche Welle Türkçe