İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, ‘’Önce Kriz, Sonra Felaket’’ başlıklı yeni bir rapor yayımladı.

Raporda, Covid-19 ve Rusya-Ukrayna savaşının zaten eşitsizliklerin baskın olduğu bir dönemde, temel gıda ürünleri ve enerji fiyatlarındaki artışlarla dar gelirlerinin hayat şartlarının daha da kötüleştiği ancak büyük şirketler ve zenginlerin kârlarına kâr kattığının altı çizildi.

860 MİLYON AŞIRI YOKSUL

Oxfam, eğer yeterli önlemler alınmazsa İspanya, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin nüfuslarının toplamı kadar insanın, 263 milyon kişinin, günlük 1,90 dolar ve altı kazancı ifade eden aşırı yoksulluğa sürükleneceğini ve aşırı yoksul sayısının toplamının yılsonuna kadar 860 milyonu bulabileceği uyarısında bulundu. Raporda, Sahra Altı Afrika ülkelerinde yapılan harcamalarının yüzde 40’nın gıda harcaması olduğunu ve bu rakamın gelişmiş ülkelerin iki katı olduğu da eklendi. Gelişmiş ülkelerde ise ABD örneğinde olduğu gibi, en alt sınıftaki yüzde 20’nin yaptığı harcamalarda gıdanın payının, en zengin yüzde 20’ye göre dört fazla olduğu da belirtildi. Raporda, sendikalaşma oranının düşük olduğu için çalışanların yükselen enflasyon karşısında çaresiz kaldığı da ayrıca belirtildi.

Ekonomik kriz ve enflasyona rağmen zenginlerin daha da zenginleştiğini vurgulandığı raporda, petrol ve doğalgaz şirketlerinin 2021’de 205 milyar dolar kâr elde ettiği belirtildi. Eylül 2021 itibariyle, 250 kişiden az çalışanın bulunduğu küçük şirketlerin yüzde 18’nin kapandığını, yüzde 36’sının ise işten çıkarmalara yöneldiğini vurgulayan Oxfam, en zengin bin 200 şirketin değerinin 2019 yılından bu yana yüzde 56 arttığını hatırlattı. Oxfam, yoksulluğun daha da büyümemesi için zenginlere servet vergisinin getirilmesi gerektiği önerisinde bulundu.
 
Raporda, 5 milyon dolar üzerinde gelir elde edenlere yüzde 2,50 milyon dolar üzerinde kazananlara yüzde 3 ve bir milyar dolar üzerinde servete sahip olanlara getirilecek yüzde 5’lik verginin ise 2,3 milyar yoksulu yoksulluktan kurtarmaya yetecek 2,5 milyar dolar gelir getireceğini belirtildi. (BİRGÜN)