Başbakan Boris Johnson, sağlık sistemindeki ve sosyal bakım konusundaki aksaklıkları gidermek için yılda 12 milyar sterlin ek kaynak yaratacak bir vergi paketi uygulanacağını onayladı.

Parlamentoda yapılan oylamada, işçiler ve işverenlerin yapacağı National Insurance ödemelerinin yüzdelik olarak 1,25 puan artması, 319’a karşı 248 oyla milletvekilleri tarafından kabul edildi.

The Guardian gazetesinin haberine göre, vergilerde yapılacak artışlar, gelecek yılın nisan ayından itibaren yürürlüğe girecek. Artışlardan elde edilen gelirin çoğunun ilk olarak NHS’in bekleme listesindeki hasta sayısını azaltmak için kullanılacağı belirtiliyor.

Üç yıl boyunca elde edilmesi beklenen 36 milyar sterlinin yalnızca 5,3 milyarının sosyal bakım sistemindeki değişiklikler için ayrılacağı, ancak daha sonra bu miktarın giderek artacağı ifade ediliyor. 2023 yılından itibarense National Insurance ödemelerindeki artış miktarı ayrı bir vergi olarak toplanmaya başlanacak ve National Insurance ödemeleri de normal seviyesine dönecek.

National Insurance ödemelerinin yanında, hisse başına elde edilen kar payı için ödenecek vergiler de yüzdelik olarak 1,25 puan artacak. Sağlık Bakanı Sajid Javid’in de elde edilecek paranın NHS ve sosyal bakım için ne şekilde kullanılacağına dair daha fazla detay sunması bekleniyor.

The Guardian gazetesinin haberine göre, elde edilecek paranın NHS’in gerçekleştireceği 9 milyon ameliyatı finanse etmek ve sağlık sisteminin 2023-24 yıllarına kadar planlanan aktivite seviyelerinin yüzde 110’una çıkması için kullanılması bekleniyor.

Böylelikle Covid pandemisi sonrasında sağlık sisteminde oluşan tarihi aksaklıklarla mücadele edilebilmesi umuluyor. National Insurance ödemelerinde yapılacak artışlar, Muhafazakar Parti’nin seçim manifestosunda verdiği sözleri tutmaması anlamına geliyor. 2019 genel seçiminde VAT (KDV), gelir vergisi veya National Insurance ödemelerinde artış yapılmayacağına dair söz verilmişti.

Başbakan Boris Johnson da bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu durum, manifestoda verilen sözü yerine getirmemek anlamına gelecek ve bu kolay kolay yapacağım bir şey değil; ama küresel bir pandemi de kimsenin manifestosunda yer almıyordu” dedi. Yine de vergi artışına gidilecek olması, muhalefet İşçi Partisi ve bazı Muhafazakar Parti milletvekilleri tarafından hoş karşılanmadı.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer, Başbakan Boris Johnson’u eleştirerek, NHS ve sosyal bakım sistemindeki sorunların birçoğunun pandemiden önce de var olduğunu söyledi.